(VIDEO/FOTO) Vatrena stihija guta sve u Dalmaciji! Ima mrtvih, gori dječji vrtić: ‘Fali ljudi, fali svega…’

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Mještani su očajni. ‘Pomozite, gore nam kuće, na kraju smo snaga, vatra je ušla među kuće’.

Zbog požara koji je nakon ponoći buknuo u mjestu Tugare kod Omiša i proširio se na Srinjine prema Splitu za sav je promet zatvorena cesta Srinjine – Sitno Donje, doznaje se u ponedjeljak iz splitske policije.

U gašenju požara sudjeluju sva dobrovoljna vatrogasna društva s područja Splita, Solina, Kaštela, Trogira i Omiša s 32 vozila i 109 vatrogasaca.

Gori borova šuma, nisko raslinje, makija i trava. Iako je zatražena pomoć iz zraka, kanaderi još nisu mogli poletjeti zbog jakog vjetra koji već danima puše na tom području.

Zbog vatre je isključen dalekovod Zakučac-Konjsko i Zakučac-Bilice.

Tijek događaja:

16:22 U vojarni „Sv. Nikola“ u Splitu, u pripravnosti je 100 pripadnika Oružanih snaga RH iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga  Hrvatske kopnene vojske, za koje je planirano upućivanje na područja najugroženija požarima, piše Dnevnik.hr.

16:20 Stanje na požarištu u Srinjinama, Sitnom Gornjem i Donjem i dalje je teško ali oko 15 sati su uzletjeli kanaderi koji bi trebali pomoći u gašenju tog požara, doznaje se od Tomislava Vuke, pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalni dio Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

 

16:10 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obići će mjesta u Dalmaciji koja su zahvatili veliki požari, a oko 16,30 sati bit će u Srinjinama kod Žrnovnice, izvijestili su iz MUP-a.

16.10  Mještani javljaju da je požar došao do Gornjih Amižića, zaseoka kraj Žrnovnice. Vatra se približila kućama, piše Slobodna Dalmacija.

14.55 “Situacija je i dalje vrlo kritična. Stanje je katastrofalno, požar se i dalje širi. Ljudi govore kako je izgorjelo pet ili šest kuća, no nismo se mogli probiti do njih. Vatrogasci pokušavaju obuzdati stihiju, a pomoć od kanadera ne stiže zbog olujne bure. Nekoliko vatrogasaca je ozlijeđeno. Cijelo područje je bez struje i vode, a promet je na nekoliko prometnica zaustavljen. Situacija je vrlo, vrlo kritična”, izvijestiila je Nova TV. 

14.20  Na potezu od Sitna do Tugara vatru gasi 150 vatrogasaca sa 60-ak vatrogasnih vozila.

“Nema ih dovoljno, sve će izgorjeti. Vidite gdje se sve vatra proširila”, govore izbezumljeni mještani dok im se vatra približavala kućama na nekoliko desetaka metara.

Vatrogasci su doslovno skakali s mjesta na mjesto i štitili kuću po kuću. U jednom trenutku čuli su vatrogasca kako govori kolegi u mobitel: ‘Fali ljudi, fali svega…’, javljaju 24sata

14.05 Najteže je između Splita i Omiša, gdje je vatra zahvatila nekoliko kuća, a stariji muškarac preminuo je tijekom velikog požara koji gori u Donjem Sitnom. Prema izjavama stanovnika, preminulome je izgorjeo maslinik kojeg je godinama obrađivao i sve što je imao i umro je od srčanog udara, najvjerojatnije od šoka, javjla portal morksi.hr.

13.40 Stanovnici zahvaćenog područja javljaju kako je požar došao jako blizu kuća, te da je crkva svetog Luke u Sitnom jedva spašena.

13.00 Zapalio se i dječji vrtić u Srinjinama. Mještani su očajjni. ‘Pomozite, gore nam kuće, na kraju smo snaga, vatra je ušla među kuće’, kaže mještanin sela Gornje Sitno Pave Gruica. ”Molim gradonačelnika, župana, ministra obrane i ratnog zapovjednika neka učine što mogu. Ne znamo što da radimo, ne znamo kome se obratiti”, rekao je Pavo Gruica.

“Ako se može pomoći, ako može doći vojska, ako mogu doći svi koji mogu pomoći da se ovo ugasi, neka dođu”, rekao je za N1 

12.45 Vatrogasci pokušavaju obraniti kuće.  Vatra je nepunih 100-injak metara udaljena od kuća, nošena je jakim vjetrom zbog kojeg kanaderi ne mogu pomoći vatrogascima.

Pola sata nakon tog požara planulo je i u Bogomolju na Hvaru, gdje gori gusta borova šuma. Taj požar gase sva tri dobrovoljna vatrogasna društva s otoka, a pomažu im i zračne snage.

“Čuli da je požar počeo u noći, mislili smo da nismo u opasnosti, ali sad vidimo da dolazi prema nama. Bojimo se, ne znamo što će biti. Spakirala sam se, uzela dokumente i osnovne stvari i čekam. Vatrogasci nam ništa ne govore”, kazala je mještanka za 24sata. 

Vatra je maloprije došla do same crkve, no mještani i vatrogasci u zadnji tren su spasili crkvu. Vatrena linija duga je više od 15 kilometara’, kazao je jedan mještanin za N1.

‘Nazvao sam jutros Oparu i rekao mu ‘šalji sve što možeš’. Situacija nije dobra, opkoljeni smo sa svih strana, kako vjetar mijenja smjer selo nam je opkoljeno. Plameni val ide prema Žrnovnici, ako do toga dođe prijeti tragedija. Materijalna šteta je velika, no ljudskih žrtava, srećom, nema. Moramo dati sve od sebe, no kako će završiti do večeri – ne znam. Svi su tu, mještani… mi branimo koliko god možemo, dajemo sve od sebe. Sad je vatra nekih 150 m od prve kuće’, kaže nam Gruica.

Šibenik: Veliki požar kod Perkovića

Još je uvijek aktivan veliki požar koji je u nedjelju navečer buknuo kod Perkovića nedaleko izlaza s autoceste A1 kod Vrpolja, a na požarište su u ponedjeljak ujutro upućena dva air tractora i dva kanadera, doznaje se u Centru 112 Šibensko-kninske županije.

Vatrena linija proteže se na jedan kilometar, a požar gase vatrogasci javnih vatrogasnih postrojbi Šibenik i Vodice, te dobrovoljna vatrogasna društva Šibenik, Brodarica, Grebaštica, Zaton, Bilice, Zablaće i Perković.

Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma, a zbog gašenja požara je od sinoć u 21 sat do jutros u 4 sata bio obustavljen promet vlakova na pruzi Šibenik-Perković.

Vatrogasci su dežurali cijelu noć, a njih 39 na terenu je od jutros, doznaje se u Centru 112.


Komentari