Napravite ovo prirodno sredstvo i riješite se mrava

FOTO: Flickr

Najučinkovitiji i najjednostavniji načini kako se riješiti mrava.

S proljećem i ljetom javlja se sve više komaraca, insekata, a posebno mrava. Srećom, postoji mnogo načina da ih se riješimo, a najbolja stvar je što većinu stvari za eliminiranje mrava već imamo u svom domu.

Prirodnim sredstvima protiv mrava

Sok od limuna: Posipajte kritična mjesta svježe iscijeđenim sokom od limuna. Limunska kiselina mravima smeta i čim je osjete, udaljavaju se od nje. Iscijedite limunov sok duž pukotina i u pukotine.

Cimet: Eterično ulje cimeta nanesite po svim ćoškovima gdje se mravi pojavljuju (to možete učiniti pomoću štapića za uši). Također, možete napraviti tekućinu od pola litre vode i dvije žlice cimeta. Dobivenom mješavinom poprskajte mjesta gdje se mravi nalaze. Ili naspite cimet na kritična mjesta (pratite putanju mrava, odakle se pojavlju). Mravi će brzo nestati.

Naprskajte mrave otopinom octa i vode (2: 1). Nizak postotak ubija mrave bez bojazni da ćete uništiti namještaj. Ovo je odličan način da se riješite mrava ako znate gdje su.

Ocat možete koristiti na više načina. Njega možete sipati izravno na žarište (ukoliko ga pronađete). Garantirano uništava sve mrave i sprječava njihovo ponovno pojavljivanje. Zatim možete poprskati kutove i male rupe kombinacijom octa i deterdženta za suđe.

Voda i deterdžent za suđe: Prokuhajte pola litre vode i dodajte 50 ml deterdženta za suđe. Mješavinu posipajte u raspšivač i poprskajte kritična mjesta. Ovaj odlični trik možete koristiti i za korov.

Soda bikarbona i šećer u prahu: Pomiješajte jednake količine sode bikarbone i šećera u prahu. Smjesu stavite na mjesto gdje se nalazi najviše mrava. Za nekoliko ćete ih dana sve uništiti.

Posipajte crvenu ljutu papriku (ako nemate malu djecu i kućne ljubimce) na putanju mrava. Crvena paprika će brzo ih otjerati.

Nahranite mrave kukuruznim brašnom. Mravi će odnijeti kukuruz u svoja gnijezda, pojesti ga, ali budući da ga ne moru probaviti, to će ih i ubiti. Kukuruzno brašno nije opasno za djecu i za kućne ljubimce.

Kreda: U svim poljoprivrednim ljekarnama možete jeftino nabaviti kredu za mrave. Jednostavno povucite liniju i ne brinite, mravi se neće odvažiti da je prijeđu. Iscrtajte pukotine (ako ih imate) kredom. Kreda se zalijepi u pukotinama, a mravi ne vole kredu, odnosno ne vole kalcij karbonat iz krede. Ovo će ih držati podalje od mjesta gdje ste nanijeli kredu.


Komentari