Hrvatski san: Je li ovakav posao želja većine Hrvata?

FOTO: Ivan Ramađa

 Socijalistički ostaci u državnim su službama najizraženiji.

Baš poput Amerikanaca i njihovog “američkog sna”, i Hrvati imaju svoj san. Tako mnogobrojni radno sposobni pripadnici ovog naroda sanjaju o sigurnom poslu u državnoj upravi.

Kako i ne bi, ipak su socijalistički  ostaci u državnim službama najizraženiji. Pa tako, ako trebate jedan papir iz, primjerice, Porezne uprave, ući ćete u njihov područni ured u nadi da ćete sve obaviti u svega par minuta – jer koliko je potrebno da se isprinta jedan običan papir?

Na šalteru će vas dočekati zrihtana gospođa, lupkajući po stolu savršeno nalakiranim noktima, koja, baš kao i njezinih preostalih devet kolegica, sjedi na svom radnom mjestu i prima plaću od 5 tisuća kuna jer je printanje nevjerojatno zahtjevan posao. Kako i ne bi bio, treba se znati snaći u Windows 98!

Međutim, ako ju upitate za papir, pogledat će vas blago telećim pogledom kao da ste ju upitali tko isplaćuje plaću Anti Ramljaku.

Njezina dužnost nije to znati pa će vas uputiti u središnjicu Porezne, na drugom kraju grada. A kad stignete u središnjicu zaštitar će vam pojasniti da se ipak trebate vratiti u područni ured kako bi dobili jedan jedini papir zbog kojeg ste upravo izgubili dva, tri sata.

Primaju plaću ali ne znaju čemu služi njihovo radno mjesto

Uz smiješak, zaštitar će procijediti kroz zube – “Ah, te zaposlenice ne kuže baš kaj trebate”. One ne kuže, one koje su zaposlene na radno mjesto koje služi samo za printanje tog jednog papira. Ali, po svemu sudeći, one nisu baš sigurne koja je njihova funkcija.

“Dok sam radila u državnoj službi, moja nadređena doista nije znala kako se zove njeno radno mjesto”, govori mi kolegica koja je u državnoj službi prošla stručno o(ne)sposobljavanje. Dakako, ondje nije ostala jer je u redu za njezino radno mjesto čekalo barem još 5 uhljeba.

Pa dok Hrvati sanjaju “hrvatski san” jer su u njihovim moždanim vijugama korijene pustili ostaci socijalizma u podjednakoj količini kao i u državnim službama, onaj dio nacije koji bi radio ne čudi se činjenici da nas je u visini stope BDP – a pretekla čak i Rumunjska.

Tko šiša BDP, bitno je zaštititi sve što je naše te sačuvati radna mjesta ornih uhljeba kojima sveprisutni “našizam” pruža sigurnost u njihovom neradu.


Komentari