Tribina Sandre Švaljek: ‘Znam kako treba trošiti javni novac i sve što obećam već sutra mogu početi ispunjavati’

FOTO: Slaven Jandjel

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek sinoć je održala tribinu u Donjoj Dubravi u Kulturnom centru Dubrava.

Uz članove stručnog tima Sandre Švaljek sinoć je na tribini u Donjoj Dubravi govorio i Mladen Cetinja, nositelj liste u gradskoj četvrti Donja Dubrava, bivši košarkaš i trener.

„Dubrava je u zaleđu, ovdje ima puno toga što se nije odradilo – od katastrofalne infrastrukture – vodovod i kanalizacija nisu se obnovili od 1963. kad su izgrađeni pa često imamo poplave jer cijevi ne primaju kapacitete vode. Problem je i ispravnost vode budući da su cijevi azbestne, a čija je uporaba zabranjena prije 20 godina. I internetska infrastruktura je očajna – službeni je podatak da Hrvatska ima najsporiji internet u Europskoj uniji, no manje je poznato da je Dubrava još i lošija. U mnogim objektima nemoguće je obavljati posao za koji je potreban internet“, rekao je Mladen Cetinja.

Dodao je da problema ima još:

„Donja i Gornja Dubrava olimpijski su kvartovi po broju osvojenih medalja na najprestižnijim sportskim natjecanjima, no Dubrava nema niti jednu dvoranu, bazen, igralište ni umjetnu travu. Dubrava je zapuštena i zanemarena“, rekao je Mladen Cetinja.

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek rekla je zbog čega je ona najbolji izbor za gradonačelnicu Zagreba:

„Cijeli život radim kao ekonomistica, proučavam javne financije i znam kako treba trošiti javni novac. Pariz, Beč, Lille, Mainz nisu ništa bolji gradovi od Zagreba, oni samo bolje gospodare onime što imaju, a na korist građana, ne pojedinaca. Moja gradska uprava slušat će struku i građane, a tako se već 16 godina Zagrebom ne upravlja“, rekla je Sandra Švaljek.

„Samo nezavisna kandidatkinja može ispravno voditi ovaj grad jer sve što obećam već sutra mogu početi ispunjavati – ne sputavaju me stranački i lobistički interesi i odgovaram samo i isključivo građanima“, rekla je Sandra Švaljek.

„Pitali su me hoću li ukinuti 100 kuna dodatka umirovljenicima mjesečno. Pa zbog čega bi to učinila? Dopustite li mi da vodim Zagreb, vidjet ćete da će biti i više od 100 kuna po umirovljeniku. Budite sudionici početka promjena u Zagrebu!“, najavila je Sandra Švaljek.

>>> Njezinom sinu se sviđa: Švaljek predstavila politički program i stručni tim

Što Sandra Švaljek ima, a drugi nemaju po mišljenjima članova njezina tima

Nezavisni vijećnik u Skupštini i kandidat za zamjenika gradonačelnice Vladimir Ferdelji građanima je rekao što Sandra Švaljek ima, a drugi kandidati za gradonačelnika nemaju:

„Pokazala je da se Grad može voditi pošteno i ispravno i kako se u vrlo kratkom vremenu može promijeniti radna atmosfera. U prvih 6 mjeseci dok je Bandić bio u istražnom zatvoru, Holding je pod njezinim vodstvom imao 200 milijuna kuna dobiti. Nako što se Bandić vratio, drugih 6 mjeseci Holding je imao 4 milijuna kuna dobiti. To je 50 puta manje. Za 200 milijuna kuna Grad je mogao izgraditi 5 škola ili 10 vrtića. Nitko nije okupio stručniji ni pošteniji tim od Sandre Švaljek“, rekao je Vladimir Ferdelji.

>>> Sandra Švaljek s građanima: ‘Ja i moj budući zamjenik Vladimir Ferdelji znamo kako riješiti probleme’

Arhitektica i urbanistica Tea Horvat ispričala je prvi susret sa Sandrom Švaljek koji opisuje njezin integritet:

„Bila sam članica radne skupine u Gradskoj skupštini za praćenje izmjena GUP-a dok je Sandra Švaljek obnašala dužnost zamjenice gradonačelnika. Od struke se tražilo da u proceduru puste dvije paralelne odlluke o izmjeni GUP-a pod pritiskom da je hitno. Nisam na to pristala, a Sandra Švaljek dala nam je potporu. Tada sam shvatila da ona nije obična političarka nego da vjeruje struci i građanima. Ona je osoba s integritetom i zajedno možemo mijenjati Zagreb!“, rekla je Tea Horvat.

Zagreb je kulturno zapušten grad u kojem vlada nekompetencija i neznanje

Povjesničar umjetnosti i kandidat za zamjenika gradonačelnice Tihomir Milovac rekao je da Zagreb kulturno zapušten grad.

„Umjetnici, kustosi i ostali kulturnjaci ne stvaraju program zbog sebe nego zbog vas. Želimo raditi s mladima i stvarati novu publiku. Zagreb je kulturno zapušten grad, ali mi ćemo mu vratiti sjaj“, rekao je Tihomir Milovac.

Glumac, redatelj i umjetnički ravnatelj kazališta Planet Art Marko Torjanac rekao je da Zagrebu najviše trebaju financijska transparentnost i odgovornost.

„Aktualna situacija je obrnuta. Vlada nekompetencija i neznanje, imamo ljude koji su nezainteresirani za dobrobit zajednice, zanimaju ih samo vlastiti „dealovi“ (poslovi)“, rekao je Torjanac.

„Aktualni amaterizam, sjetite se preširoke fontane na Britancu zbog koje autobus ne može proći, košta sve nas. Divljačka gradnja, divljačko stjecanje diploma – vrijeme je da se stane s time. Došlo je vrijeme da pitomi potjeraju divlje!“, rekao je Marko Torjanac.

>>> Mrak Taritaš i Švaljek na meti zlobnika: Društvenim mrežama kruže plaćeni oglasi koji blate kandidatkinje

Uvođenje održivog sustava gospodarenja i iskorištavanje gradskog potencijala

Stručnjakinja za EU fondove Vesna Vrga Perović predstavila se javnosti projektima:

„Gradska uprava malo je koristila EU fondove dijelom i zbog toga što Zagreb u prvome roku nije ni mogao doći do velikog financiranja, no u budućem razdoblju neće biti tako. Europski novac je skup jer traži kompletne ljude i snažnu administraciju. Grad Zagreb trenutno nije spreman ni propustan za povlačenje novca. Sudjelovala sam u izradi jedinog projekta koji je Gradu odobrila EU – modernizaciju Zoološkog vrta. Sandru sam upoznala dok je vodila grad. Znate li što su ljudi upravi govorili kad je otišla? Dabogda imao pa nemao, nakon što su imali prilike raditi sa Sandrom“, rekla je Vesna Vrga Perović.

Stručnjak za energetiku i okoliš Mirko Budiša rekao je:

„Uvest ćemo održiv sustav gospodarenja otpadom koji je trenutno močvara. Trebat će hrabrosti da se njime vodi ispravno i na korist svih građana. Poticat ćemo građane da odvajaju otpad jeftinijim računima, a plaćat će onoliko koliko otpada stvore, a ne prema kvadraturi objekta u kojemu žive“, rekao je Mirko Budiša.

Politolog Daniel Hinšt rekao je kako se cijeli život obrazovao da bi danas znao kako javne politike trebaju služiti administraciji.

„Ovaj grad ima veliki potencijal, no treba ga znati iskoristiti. Radit ćemo na tome da pomognemo poduzetnicima da lakše stvaraju nova radna mjesta. To je prioritet EU pa onda treba biti i naš“, rekao je Daniel Hinšt.

>>> ‘ZAGREB MOŽE SVE’: Švaljek posjetila Holding koji je u zabrinjavajućem stanju (FOTO)

Vladimir Ferdelji iluzorno je predočio kako danas funkcionira suživot gradske uprave i Holdinga na štetu građana.

„Kako se Grad po zakonu ne smije zaduživati za više od 20% proračuna, osnovan je Holding kao trgovačko društvo koje to smije činiti iako mu je osnivač Grad Zagreb. Holding izgrađene objekte daje Gradu u najam pa to u praksi izgleda ovako: s bazen na Sveticama koštao je 115 milijuna kuna iako se i to moglo jeftinije napraviti. Holding je u lipnju potpisao potpisan ugovor o najmu s Gradom Zagrebom na 7 godina i 7 mjeseci na iznos od 327.000,00 eura mjesečno plus PDV pa će Grad bazen na Sveticama platiti ukupno 300 milijuna kuna, a ne 100 koliko je trebao koštati“, rekao je Ferdelji.

>>> Švaljek u Gornjoj Dubravi: ‘Svaka četvrt mora imati svoje središte, a novac za obrazovanje i kulturu se može povući iz EU fondova’


Komentari