TRAŽITE POSAO? Pogledajte koje su odjevne kombinacije dobitne za razgovor sa šefom

Free stock photos

Važno je ostaviti dobar dojam.

Svima je jasno da se moda i poslovna moda jako razlikuju pa i ako inače ne spadate u trendseterice za posao morate srediti. Ipak se za radno mjesto ne sređujete jer želite da svi primjete nove cipele već da biste ostavili profesionalan, a u isto vrijeme pristupačan dojam.

Donosimo savjete uz pomoć kojih biste mogli lakše dobiti posao za koji ste se prijavili, jer ipak je prvi dojam sve.

  1. Prvo što morate provjeriti jest postoji li u tvrtki kodeks oblačenja. Svratite do poslovnice i pogledajte što zaposlenici nose. Ako kodeks oblačenja službeno ne postoji uvijek se možete držati starih pravila, sako i košulja nikada nisu promašaj.
  2. Izbjegavajte ekstravagantnu i upadljivu odjeću kao i onu s upadljivim markama proizvođača. Morate biti svjesni da se na posao ne idete pokazati kao na modnoj pisti, stoga vaša odjevna kombinacija ne smije zasjeniti vaše poslovne sposobnosti. Određena odstupanja dopuštena su ako se to očekuje od vas na radnom mjestu za koje ste se prijavili.
  3. Iako se oblačite za razgovor za posao, pokušajte biti u trendu. To će poslodavcu govoriti da se brinete o sebi  i svojoj pojavi, ali ne više nego što se to od vas zahtjeva.
  4. Ni slučajno nemojte oblačiti nešto što prije niste isprobali. Ako ne isprobate odjeću prije nošenja nećete znati osjećate li se u tome ugodno, kakvo vam stoji, a ni odgovara li vam kroj i veličina. U odjeći se morate osjećati ugodno i sigurno.
  5. Vaša odjeća mora biti besprijekorno ispeglana, a cipele čiste. Pokušajte izbjeći materijale koji se lako gužvaju.
  6. Obratite pozornost i na modne dodatke. Torba, rokovnik i olovke moraju odavati da se radi o organiziranoj i odgovornoj osobi, stoga se pobrinite da budu očuvani. Ne preporuča se ni nošenje prevelike torbe jer ste došli na razgovor za posao i ne treba vam pola kuće u torbi. Pobrinite se da uvijek uz sebe imate papirnate maramice, za svaki slučaj.
  7. Stavite sat na ruku, time ćete dati do znanja da ste osoba koja vodi računa o vremenu i koja ne kasni. Ipak, ako mislite da biste zbog nervoze mogli stalno gledati na sat, nemojte ga stavljati.
  8. Izbjegavajte jake parfeme, dezodoranse ili kolonjsku vodu.
  9. Nemojte pušiti prije razgovora, miris dima osjetit će se u prostoriji.
  10. Pobrinite se o osobnoj higijeni, kosa mora biti čista i uredna, istuširajte se prije razgovora za posao, operite zube te uredite ruke i nokte. Nikako nemojte doći s ispucalim lakom za nokte to djeluje neuredno i ne ostavlja dobar dojam.
  11. Prije nego što uđete u poslovnicu provjerite kako izgledate. Popravite frizuru, šminku i kravatu, to će vam dati dodatnu dozu samopouzdanja.

Još savjeta za žene

  • Ukoliko tvrtka u koju se prijavljujete pripada nekoj formalnoj profesiji, obucite klasičan komplet sako s hlačama ili suknjom koja nikako ne smije biti prekratka.
  • Ako znate da se od vas ne očekuje toliko formalna odjeća, sako možete ostaviti doma. Izaberite košulju neutralne boje. 
  • Ako nosite suknju, obavezno obucite tanke čarape boje kože.
  • Ne dopustite da vam se vidi rublje. Crni grudnjak ispod bijele košulje ogromna je pogreška kao i hlače niskog struka iz kojih vam viri donje rublje kada se sagnete ili kada sjednete.
  • Cipele moraju biti zatvorene, a peta ne smije biti previsoka
  • Izbjegavate napadnu šminku i nakit, a nokte uredite i skratite te koristite lakove u neutralnim nijansama

Još savjeta za muškarce

  • Ako tvrtka u koju se prijavljujete pripada formalnim profesijama poput bankarstva, nećete pogriješiti s odjelom i nemojte izostaviti kravatu.
  • Preopručaju se crne cipele.
  • Ako nemate sako obucite košulju neutralnih boja.
  • Traperice i tenisice nisu primjerena odjeća za razgovor za posao
  • Pazite na slaganje boja, pažljivo ih birajte jer ćete ostaviti dojam organizirane i uredne osove.


Komentari