Priča na koju je Grad zaboravio: Budicki sutra prestaje s radom u Zagrebu, a Muzej će u svibnju otvoriti u – Skradinu

Muzej starih automobila Ferdinand Budicki, jedan od najposjećenijih u Zagrebu, zbog duga za korištenje gradskog prostora, blokade računa i ovrhe, nakon pet godina rada mora iseliti iz prostora na Zavrtinici te ga predati Gradu.

“Unatrag dvije godine ukinuto nam je financiranje s razine Ministarstva kulture, a u ovom trenutku račun nam je blokiran. Sredstva uopće nemamo te smo dovedeni pred zatvaranje”, kazao je Valentino Valjak, voditelj Muzeja,

Valjak je već nekoliko puta izrazio nezadovoljstvo ustvrdivši da iza cjelokupnog procesa stoje i politički pritisci te drugi interesi, istaknuvši da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstojnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić provode kulturocid.

>>> Voditelj Muzeja Budicki: ‘Pavle Kalinić nas želi uništiti, a ovo je razlog!’

Tako će u četvrtak 22. veljače na Zavrtnici, u Ulici kneza Ljudevita Posavskog 48 na bivšem prostoru tvornice Pluto, Muzej zatvoriti svoja vrata u Zagrebu. Svojim su ga rukama i novcima napravili, osmislili i uredili Zagrepčani, sa 100.000 posjetitelja u pet godina i 20.000 učenika. Iako im je bilo obećano preseljenje na Zagrebački velesajam, riječ je bila, kako se čini, tek o pukom obećanju.

FOTO: Muzej automobila Ferdinand Budicki

Grad im okrenuo leđa?

Valentino Valjak uputio je zamolbu prošle godine u svibnju Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, za pružanje podrške daljenjem radu Muzeja automobila Ferdinand Budicki. No, kako stoji u obrazloženju, osnovom zaključka Razreda za tehničke znanosti Akademije, podupiru daljnji rad Muzeja s obzirom na njegovu speficičnost, no da nisu u mogućnosti arbitrirati u rješavanju međuinstitucionalnih pravnih odnosa.

Upit su poslali i Uredu Predsjednice, no oni nemaju nadležnost u reguliranju statusa kulturnih institucija. Kako su kazali iz Ureda, nadaju se da će unatoč poteškoćama s kojima se susreću u svome poslovanju i dugova prema Zagrebačkom holdingu, naći zajednički interes s predstavnicima vlasti kako bi nastavili s radom na zadovoljstvo dosadašnjih i budućih posjetitelja Muzeja

Također, Valjak se sastao i s predsjednikom Gradske skupštine Andrijom Mikulićem, koji je Ministarstvu kulture i ministrici Nini Obuljen Koržinek uputio zamoblu da prime gospodina Valjak na razgovor u cilju iznalaženja odgovarajućeg rješenja vezano uz suradnju Muzeja i Ministarstva kulture.

S obzirom na to da su osnivači Muzeja ujedno i hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, uputili su još prošle godine zamolbu zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću da razmotre mogućnost zadržavanja Muzeja u sadašnjem prostoru, kako bi se osigurali osnovni uvjeti za nastavak njegova rada. No, zagrebačkom gradonačelniku Muzej ipak nije toliko prirasao srcu.

Bandić je sredinom siječnja ove godine poručio da se Muzej neće “ugasiti” nego će nastaviti s radom na čelu s čovjekom koji će ga kompetentno, stručno i s ljubavlju voditi.

Nažalost, Muzej naposljetku nije naišao na podršku Grada, zbog čega u Zagrebu ipak neće opstati već će svoju sreću potražiti južnije.

FOTO: Muzej automobila Ferdinand Budicki

Pisma podrške

Muzej automobila Ferdinand Budicki uoči selidbe zaprimio je brojna pisma podrške za njihov dugogodišnji rad i zalaganje za promociju višestoljetne povijesti automobilske kulture u Hrvatskoj. Dosad su primili brojne zainteresirane škole iz Hrvatske i inozemstva, a zahvalnice su im uputili iz Dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži “Mali dom – Zagreb”, Centar za odgoj i obrazovanje “Goljak”, te Centar za autizam Zagreb.

Uspješno su, kako stoji u brojnim pismima podrške, radili na približavanju umjetnosti i kulture najširem krugu korisnika, posebno učenicima i mladima te učiteljima i nastavnicima, najviše u edukaciji učenika o povijesti razvoja automobilske industrije.

Ideju bogaćenja hrvatskog turizma kulturnim aspektom podržalo je Ministarstvo turizma, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Škola za cestovni promet u Zagrebu koja s Muzejem surađuje već dugi niz godina, Hrvatsko muzejsko društvo, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti na zagrebačkom Filozofskom Fakultetom i mnogi drugi.

Nova prilika u Skradinu

Iako će zatvoriti svoja vrata u Zagrebu, to ne znači i kraj njihova rada i djelovanja. Naime, Muzej Budicki napušta Zagreb i seli se u Skradin.

Startaju, kao i u Zagrebu, od četiri gola zida, u tisuću kvadrata, a Valjak se nada još veće broju posjetitelje budući da se sele u grad u blizini NK Krka, koji godišnje posjeti milijun ljudi. Muzej će u Skradinu otvoriti u svibnju.


Komentari