Mlade djevojke progovorile: Hostese trpe seksualno zlostavljanje, a često ne dobiju ni dogovorenu plaću

FOTO: Facebook

Mnoge djevojke hostesiraju tijekom studija kako bi pokrile troškove.

Studentske novine Global provele su istraživanje koje je iznjedrilo zabrinjavajuće rezultate. Novnarke su ispitale 700 djevojaka koje rade ili su nekada radile kao hostese, više od pola njih potvrdilo je da su trpjele verbalno zlostavljanje i da se ono ponovilo više od tri puta. Zabrinjavajuća je činjenica je samo njih 23 to prijavilo policiji.

Hostese najčešće rade na rezervacijama u klubovima ili ih pak plaćaju da “popunjavaju” klupski prostor, odnosno da glume goste. Oglase za poslove djevojke najčešće prolaze na internetu, a mogu se zaposliti preko agencija ili “na crno”.

Ako izaberu zapošljavanje preko agencija, štiti ih ugovor u kojem jasno stoji za koliko novaca rade. Ipak, mnoge djevojke biraju rad “na crno” jer novac dobiju odmah, na kraju večeri. To nažalost nije uvijek najpametnije, jer poslodavac uvijek može dati manje novaca, bez obzira na dogovor. U prosjeku, djevojke zarade 150 do 200 kuna za večer hostesiranja, ali za taj novac trpe zlostavljanja svake vrste.

“Pošla sam prema WC-u i na vratima sam srela jednog starijeg muškarca koji mi je rekao da će mi dati 200 kuna budem li piškila ispred njega. Umrla sam od straha i od tad više ne radim kao hostesa”, rekla je Lucija.

“Čvrsto me uhvatio za ruku i zagrlio tako da me uhvatio za stražnjicu, a nisam se mogla istrgnuti. Ostali su se samo smijali. Osjećala sam se tako nemoćno”, ispričala je druga hostesa. Inače, ovo je seksualno zlostavljanje, koje trpe mnoge djevojke i ne prijavljuju ga jer se boje da ih se neće ozbiljno shvatiti.

“Prijateljica i ja odlučile smo se za rad u jednom noćnom klubu. Bilo nam je obećano 200 kuna za četiri sata rada, od 23 do 3 sata. Nakon što smo došle u poluprazni klub, voditelj nas je poslao za stol njegovih prijatelja koji su nas pozivali na grupni seks. U 3 sata rekle smo voditelju da nam da novac jer želimo ići kući. Rekao je da pričekamo još pola sata te smo to i napravile. U 3.45 nam je rekao da ne izgledamo kao na slikama te da će nam dati 150 kuna svakoj jer smo nesposobne i ružne”, ispričala je Ana za Global. 


Komentari