Legendarni ‘Crni Jack’ iz Smogovaca

FOTO: Screenshot / YouTube / HRT

Za ulogu Crnog Jacka dobio je nagradu HRT-a.

Slavko Brankov bio je hrvatski glumac, koji je najzapamćeniji ostao kao Crni Jack, lik kojeg je punih 10-ak godina igrao u TV seriji, “Smogovci”. Rođen je 19. svibnja 1951. godine.

Slavko je studirao na Akademiji dramskih umjetnosti, i diplomirao je 1976. godine. Kao glumac počeo je u Gavelli, uz koju je bio vezan cijelu karijeru. Pokatkad je radio i sa inim glumačkim družinama (Glumačka družina Histrion, Gradsko kazalište Trešnja, Satiričko kazalište Kerempuh), a imao je primijećenih uloga i u HNK Varaždin.

Nakon kraja braka s glumicom Marinom Nemet, upustio se u ljubavnu vezu s mladom djevojkom, s kojom je ostao živjeti sve do svoje smrti. Umro je 8. kolovoza 2006. godine od posljedica zloćudne bolesti od koje se liječio na Klinici za plućne bolesti Jordanovac u Zagrebu.

Nagradu za svoje glumačko umijeće je dobio 1992., konkretno nagradu Vladimir Nazor, za ulogu Calogiera di Spelta u djelu ‘Velika magija’.

Dobio je i nagradu HRT-a za ulogu negativca Crnog Jacka u dječjoj TV seriji “Smogovci”. Rečena uloga mu je u potpunosti obilježila karijeru. O utjecaju te uloge na njegovu karijeru, sliku je najbolje dao sam Slavko Brankov: “To je uloga koja me označila kao glumca i čini se da će trajati vječno. I trideset godina poslije snimanja 10-godišnjaci mi dobacuju ‘Ej Crni Džek’ “.


Komentari