I američka veleposlanica uz Bandića odlučila ‘delati’

Igor Soban/PIXSELL

Početak izgradnje nove zgrade Američke međunarodne škole svečano je obilježen u utorak na zagrebačkom Bundeku u nazočnosti američke veleposlanice u Hrvatskoj Juliete Valls Noyes i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te njihovih suradnika.

Škola koje je u Zagrebu osnovana 1966. još će do sljedeće školske godine imati sjedište u Voćarskoj 106, a potom će se useliti u zgradu na križanju ulica Damira Tomljanovića i Savezne Republike Njemačke, na zemljištu veličine dvadesetak tisuća kvadratnih metara koje je Grad Zagreb nedavno prenio na državu, a država je pravo građenja ustupila Američkoj međunarodnoj školi.

Veleposlanica Julieta Valls Noyes zahvalila je svima koji su pomogli da škola, koja je imala važnu u životu Zagreba zadnjih pola stoljeća, dobije novi dom u središtu grada. Ovo je važna prekretnica u životu škole ali i za Zagreb, te znak da će škola imati važnu ulogu još desetljećima, kazala je.

Školu pohađa 265 učenika više od 30 nacionalnosti i to 26 vrtićke dobi, 98 osnovnoškolaca, 59 srednjoškolaca te 82 studenata visokih škola. O njima brine više od 50 nastavnika i drugog osoblja.

Gradonačelnik Bandić kazao da je današnji dan podjednako sretan za njega i za Zagreb kao kad je prije petnaestak godina počela gradnja novog Američkog veleposlanstva, jer, po njemu, pokazuje da Amerika cijeni Hrvatsku. On je izrazio zahvalnost Americi što je pomogla Hrvatskoj da se izbori za svoju slobodu i u izgradnji demokracije.

Uz Američku međunarodnu škole u moderno opremljenu kampusu kapaciteta 480 učenika i studenata, i neovisno o njoj, bit će izgrađen hrvatski vrtić i osnovna škola.


Komentari