HVALEVRIJEDAN USPJEH ZAGREPČANINA: Tomislav Bronzin najuspješniji izlagač Britanskog sajma inovacija

Zagrebački inovator Tomislav Bronzin, vlasnik tvrtke Citus, najuspješniji je izlagač ovogodišnjega Britanskog sajma inovacija. 

Sa svojom inovacijom C@N PersonRecog – Gender & Age Group Recognition Software osvojio je glavnu nagradu sajma, a uz to je dobio i posebno priznanje te zlatnu medalju.

Hrvatski su poduzetnici, u jakoj međunarodnoj konkurenciji, osvojili ukupno 11 odličja.

„Inovacije su jedan od osnovnih pokretača gospodarskog rasta, a njihovo pravilno prepoznavanje i vrednovanje pripada u glavne zadaće nositelja gospodarske politike“, rekla je direktorica Sektora za industriju i IT HGK Tajana Kesić Šapić te je dodala da, unatoč tomu što za istraživanje i razvoj iz proračuna ne izdvajamo dovoljne količine novca, trebamo iskoristiti mogućnost povlačenja 664 milijuna eura iz Operativnog fonda EU za koheziju i konkurentnost, za povećanje istraživačkog potencijala.

Zlatnom medaljom i posebnom nagradom za dizajn nagrađeni su ekskluzivna kozmetika Nikel prive Mirjane Brlečić iz tvrtke Priroda liječi. Melita i Mira Moćan iz tvrtke Cosmel odlikovane su posebnom nagradom i zlatnom medaljom za svoje Kremasto poppy mlijeko, a pokazalo se i da postoji velik komercijalni interes za izvoz toga vrhunskog preparata u Veliku Britaniju, Maleziju i Tajvan.

Zlatna odličja dobili su Slobodan Rajić iz Telecor Zagreba za Antiterorističku bravu za šahtove i Tomislav Juratovac iz tvrtke Pro-hepro za Helloquent Wi-fi. Ova je inovacija izazvala značajan poslovni, ali i znanstveni interes posjetitelja BIS-a.

Braća Matej i Filip Bošnjak, uz zlatnu medalju, dobitnici su i platine, druge najvrjednije medalje sajma, za inovaciju Maketa za zavarivanje okruglih predmeta. Inovaciju su razvili u Tehničkoj školi Zagreb, pod vodstvom mentora Željka Blažeka, a kasnije su je usavršili do gotovog proizvoda u obiteljskoj tvrtki E.T. Industrijska elektronika.

Inače, 16. Britanski sajam inovacija održao se u Barbicanu, samom srcu Londonskog Cityja, od 19. do 22. listopada.

Organizatori ovogodišnjeg nastupa hrvatskih inovatora bili su Hrvatski savez inovatora i Savez inovatora Zagreba, uz potporu Hrvatske gospodarske komore i gradonačelnika Grada Zagreba.


Komentari