Genijalan potez Samobora: Dosjetili se kako samanjiti nezaposlenost

wiki

Prvi grad u Hrvatskoj koji je doista izašao iz krize.

I ove je godine Grad Samobor izdvojio znatna sredstva za poticanje zapošljavanja u privatnom sektoru, javni poziv je u tijeku.

Osobito se potiče zapošljavanje mladih, a poslodavci koji će zaposliti osobu do 30 godina starosti dobit će i veću subvenciju.

Ovo je jedna u nizu mjera kojima Samobor potiče zapošljavanje te se nedavno slijedom toga našao na 4. mjestu gradova koji su smanjili nezaposlenost.

Gradonačelnik Samobora Krešo Beljak ističe kako upravo ovi podaci potvrđuju da je Samobor među prvim gradovima u Hrvatskoj koji je zaista izašao iz krize. Tu treba naglasiti da je Samobor među rijetkim gradovima koji nemaju prirez, što je jedan od razloga za porast broja stanovnika koji bilježi.

„Smanjenje nezaposlenosti prati pozitivan trend u gospodarstvu u našem gradu.Potvrda je to kako se isplate sve mjere koje Grad Samobor provodi, a kojima se potiče gospodarski razvoj, poput potpora ulaganjima gospodarskih subjekata iz proizvodnog sektora, potpora zapošljavanju kojima se potiču nova zapošljavanja u privatnom sektoru na području Grada Samobora, oslobađanja trgovačkih društava plaćanja 50% iznosa poreza na tvrtku, čime znatan dio novca ostaje u samoborskom gospodarstvu, mjera potpunog oslobađanja gospodarskih subjekata koji se bave proizvodnom djelatnošću od plaćanja komunalnog doprinosa, subvencija tradicionalnim i umjetničkim obrtima te cijelog niza mjera kojima se potiče poljoprivreda i ruralni razvoj“, dodaje Krešo Beljak.

Sredstva potpora za zapošljavanje mogu koristiti gospodarski subjekti koji su zaposlili osobu s prebivalištem na području grada Samobora. Potpore iznose od 4.000,00 do 6.000,00 kuna za svaku novozaposlenu osobu s navršenih 30 godina starosti te od 5.000,00 do 7.000,00 kuna za svaku novozaposlenu osobu do navršenih 30 godina starosti.

Svaki poslodavac može godišnje ostvariti pravo na potporu za zapošljavanje za najviše tri novozaposlene osobe, a svi detalji javnog poziva dostupni su na www.samobor.hr.


Komentari