DEBELI MINUSI: Evo kako možete olakšati zimu svojim ljubimcima, ali i napuštenim njuškama

Zarko Basic/PIXSELL

Prvenstveno na umu moramo imati opasnosti za ljubimce koje se kriju u zimskim uvjetima.

Hrvatsku zadnjih dana zahvaćaju debeli minusi, a koliko god se toplo obukli, hladnoća nekako prodre do tijela. A kako je tek našim ljubimcima? Iako je uvriježeno mišljenje da ih grije dlaka te im nije hladno – to je običan mit. Psima je jednako hladno kao i nama. No, postoje načini da im olakšamo zimu. Prvenstveno na umu moramo imati opasnosti koje se kriju u zimskim uvjetima za naše najdraže njuške.

Prijatelji životinja tako preporučuju građanima da ljubimce zimi drže u kući, barem noću, jer im je jednako hladno kao i nama. Ako baš nikako ne mogu biti u prostorijama u kojima borave ljudi, onda svakako trebaju imati barem termički dobro izoliranu kućicu kao zaštitu od padalina i vjetra, u koju treba staviti deke i koja treba biti zaklonjena od vjetra.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Psi na lancu, osobito kratkodlaki, nemaju mehanizme za preživljavanje jako niskih temperatura i može se lako dogoditi da umru zavezani na lancu, ako nemaju mogućnost kretati se i naći zaklonjeno i toplo mjesto kao sklonište od zime. Pri šetnji psa treba voditi računa o tome da se ne ostane predugo vani i da pas ne dobije ozebline (obično na vrhovima ušiju te na šapama), a nije dobro ni da pas jede snijeg ili liže led. Bolje je psa voditi u nekoliko kraćih šetnji. Kao i ljeti, psa ne smijemo ostavljati u automobilu jer se može smrznuti.[/box]

Kaputići za pse su poželjni jer mogu biti od pomoći, osobito kratkodlakim psima. Životinjama koje su navikle živjeti u toplom tijekom godine dlaka se ne prilagodi dovoljno za zimu. Dakako, nepoželjno je oblačenje pasa iz modnog hira jer pas nije igračka, niti modni dodatak, napominju Prijatelji životinja.

Boris Scitar/Vecernji list
Boris Scitar/Vecernji list

Ovo je najteži period za napuštene životinje

Također, moramo obratiti pažnju na prehranu psa koja se obavezno mora pojačati. Preporučuje se pse obilnije hraniti preko zime, na primjer, davati im dva lako probavljiva i visoko kalorična obroka tijekom dana. Neki veterinari preporučuju hranu s povišenim udjelom proteina i masti. Voda koju pas pije trebala bi biti sobne temperature.

Iz Udruge također naglašavaju da se ne preporučuje kupanje pasa zimi, osim u slučaju da se jako zaprlja, a također niti šišanje. Pseću dlaku treba dobro osušiti fenom kad se vrati iz šetnje ako je krzno mokro. Šape također treba dobro očistiti vodom, dobro te namazati zaštitnom kremom, recimo, na bazi nevenove masti – jer sol kojom se posipaju ulice može smetati koži.

No, što je s onim psima koji su napušteni? Našim četveronožnim prijateljima debeli minusi mogu se olakšati, no napuštene njuške prepuštene su same sebi i hladnoj ulici. Period od prosinca do ožujka najteži je za napuštene životinje. Prijatelji životinja pozivaju građane koji razmišljaju o udomljenju da to učine upravo sada.

Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL

Životinjama na ulici prijeti smrt od smrzavanja, kao i teške ozebline. U hladnim danima puno teže dolaze do hrane i vode, a pas koji je sit ima veću šansu preživjeti niske temperature.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Ipak, možemo im pomoći, malom gestom koja će njima donekle olakšati oštru zimu. Primjerice, građani pri izlasku iz stana mogu ponijeti sa sobom nešto hrane za pse ili mačke i ostaviti ju na dostupnim mjestima. Još je važnije ostaviti mlaku vodu te redovito provjeravati je li se voda zamrznula. Ovo nas gotovo ništa ne košta, a uličnim životinjama spašava živote.[/box]

Građani u svom naselju također mogu postaviti kartonske kutije s dekama koje životinjama služe kao sklonište od nepovoljnih vremenskih uvjeta. No, treba misliti i na ptice kojima se može na prozoru ili balkonu ostaviti mrvice kruha, a može se i izraditi drvena kućica za ptice. Što se mačaka tiče, Prijatelji životinja pozivaju vozače da prije no što upale automobil provjere nije li se koja mačka sakrila ispod vozila ili pod haubu, u potrazi za malo topline.

Mnogobrojne napuštene njuške trenutno vode borbu za opstanak. Naravno da su nam naši ljubimci prioritet, no nemojmo niti njih zaboraviti.

 


Komentari