Darko Lukić predstavlja knjigu ‘Uvod u primijenjeno kazalište’

FOTO: zgexpress.net

U petak 3. ožujka u 18 sati profesor Damir Lukuć predstavit će novu knjigu “Uvod u primijenjeno kazalište; Čije je kazalište?”

Predstavljanje publikacije u izdanju Leykam Internationala održat će se u dvorani F22 na adresi Frankopanska 22.

Značajna publikacija na području izvedbene umjetnosti

Knjigu će, uz autora, predstaviti urednica Eugenia Ehgartner i recenzentice prof. dr. sc. Milena Dragičević Šešić i prof. dr. sc. Sibila Petlevski.

Knjiga “Uvod u primijenjeno kazalište; Čije je kazalište?” daje sažet i pregledan, sustavan uvid u vrlo široko i raznovrsno područje koje se od 1990-tih godina naziva primijenjenim kazalištem. Riječ je o širokom spektru izvedbenih praksa koje su se razvijale od 1970-tih godina (ukorijenjene i utemeljene, kako knjiga pokazuje, u znatno starijim tradicijama i iskustvima) a pojavljuju se pod nazivom kazalište u zajednici, odgojno kazalište, kazalište za obrazovanje, kazalište za napredak, forum teatar, društveno kazalište i sl.

Knjiga pruža sustavan i precizan pregled nazivlja i terminologije u svjetskom iskustvu i u hrvatskim prijevodima, opisuje i objašnjava pojam i područje primjenjenog kazališta, a potom u posebnim poglavljima i potpoglavljima predstavlja nastanak, razvoj, sadašnje stanje te konkretna svjetska, europska i hrvatska iskustva pojedinih oblika primjenjenoga kazališta u teoriji i praksi, prenosi Zgexpress.net.

O autoru

Darko Lukić redoviti je profesor u trajnom zvanju na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Predaje i na doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predavao je i na Karl-Franzens-Universität Graz, Austria, te gostovao i surađivao na brojnim sveučilištima u inozemstvu (Velika Britanija, SAD, Italija, Španjolska, Brazil, Argentina, Bugarska, Rumunjska, Poljska).

Objavio je niz teorijskih knjiga u području teatrologije, kao i znanstvene tekstove, te sudjelovao na mnogim međunarodnim teatrološkim konferencijama i seminarima. Objavljuje i prozu, dramske tekstove, te prevodi s engleskog i španjolskog jezika.


Komentari