(FOTO) Sjećate se njega? Godinama je uveseljavao Zagrepčane i ušao u gradsku legendu

Pickmonkey

Neki nisu niti znali da je umro.

Rijetki su mu znali ime, no primjetili ste da ga nema. U desetak godina svoje karijere razaveseljavao je mnoga dječja lica i time ušao u zagrebačku legendu. Antun Kupanovac bio je jedan od simbola grada, a nastupao je i diljem Europe.

Bio je gluh, a njegova pantomima zračila je ljubavlju koju je darovao ovoj vrsti umjetnosti. Krajem 2007., Antun Kupanovac otišao je u mirovinu. Previše je bilo vremenskih neprilika da bi izdržao još koju godinu na ulici, njegovih 68 godina nije to više moglo podnositi. Upravo zbog toga, mnogi sugrađani nisu niti znali da je umro, a napustio nas je 2012. godine, zauvijek se preselivši na Miroševac.

U facebook grupi “Zakaj volim Zagreb”, članovi su se prije nekoliko mjeseci prisjetili ovog uličnog umjetnika. Njegovu fotografiju objavio je Filip. Sudeći prema komentarima članova, takvu energiju i talent teško  je zaboraviti.

Facevook/ZVZ/Marić Filip
Facevook/ZVZ/Marić Filip

“Sjećam se, kada sam bio mali, s djedom išao na Dolac subotom. A ovaj gospodin, ma koliko god bilo hladno i ledeno uvijek je bio u onom svom trikou. sjećam se da je ponekad znao imati i ozebline. dede, daj ovom stričeku novaca da si može kupiti jaknu…”, prizvao je svoja sjećanja Jan.

Volio je naše osmijehe

Hladnoća koje ga nisu omeli u njegovim nastupima, prisjetili su se brojni sugrađani. Skriveni pod debelim jaknama, naoružani rukavicama i čizmama, ipak smo se toliko puta pitali kako ovaj gospodin izdržava debele minuse u tom tankom trikou.

“Sjećam ga se vrlo rado i uvijek kad bih po zimi bio na trgu sam si mislila- kako izdrži hladnoću u tom trikou mašući samo rukama kao ptica, žao mi je što ga više nema.”, sažalila se Velida.

No, bez obzira na minuse, vjetar i kišu, dragi pantomimičar je uvijek najmlađima posvećivao veliku pažnju. Tko je mogao plakati unatoč njegovom silnom trudu da obriše te suze s lica?

“Jako ga se dobro sjećam… imam niz fotografija gdje vrištim i plačem pred njim a on me pokušava utješiti i nasmijati…”, podijelila je svoje sjećanje Karla.

Uljepšavao nam je dan, zabavljao nas je i kao čarolijom navlačio osmijeh na lice. Uz njegove preformanse dan nije mogao biti siv. Iako ga više nema među nama, sjećanje na njega i danas je živo. Kao i osmijeh na licu kada se prisjetimo onoga što je najviše volio- približavanje svijeta tišine onima koji u tišini ne žive.

“Poznati pantomimičar,nama Zagrepčanima uljepšavao dan,da zaradi kune…da-pokojni je,al ga se svi-rado sjećamo.”, zaključila je Marina.

>>>SIMBOL GRADSKIH ULICA: Ulični svirač bez kojeg Zagreb ne bi bio isti (FOTO)

 


Komentari