Bad Blue Boysi u Banjoj Luci: ‘Mržnju koju sam tada vidio na tom stadionu, vidio sam kasnije u četnicima tijekom rata!’

O legendarnom gostovanju Bad Blue Boysa u Banjoj Luci 1989. godine već je napisano toliko tekstova da mi ovom prilikom nije namjera ponavljati činjenice već poznate u navijačkom svijetu.

Ja Banju Luku sigurno neću zaboraviti!

Neću je zaboraviti zbog malih batina koje sam dobio i to ne od Jugo milicije ili navijača Borca već od vlastitog starog. Te 1989. godine išao sam u prvi razred srednje škole i ,naravno, moja ideja da idem na utakmicu u grad gdje su navijači Dinama dobrodošli kao svinja u Teheranu ne bi pala na plodno tlo.

Ja sam kao lukavi teeneger to predvidio i pripremio pakleni plan. Rekao sam da nas razrednica vodi na izlet u Zadar! Kad smo stigli u Banja Luku na kolodvoru sam uredno nazvao iz govornice (za mlađe čitatelje tad nije bilo mobitela) i hladno rekao da smo sretno stigli te da razgledavamo crkvu sv.Donata.

Ekipa je oko mene je umirala od smijeha ali ja u tom trenutku nisam znao da prisustvujem jednom od povijesnih gostovanja. Naime, milicija nas je izbacila sa stadiona i sprovela u kasarnu JNA. To je bilo prvi putu povijesti Jugoslavije da je navijače smirivala JNA, a ne milicija.

Mržnju u očima koju sam tada vidio na tom stadionu, vidio sam kasnije u četnicima u Domovinskom ratu. Za sve to vrijeme moji su brižni roditelji mislili da se šećem Kalelargom i razgledavam nas prelijepi Zadar.

Povratak u Zagreb je dobro prošao i ja sam se vratio misleći da sam još jednom uspio prevariti svoje roditelje. Međutim, nakon dva tjedna stari je došao doma i ne pitajući ništa odvalio mi tri zidarske. Intenzitet je bio jak i mislim da to nije bilo zato što mi je tata Hajdukovac već zbog toga sto sam ga bezočno slagao i osramotio.

Dok sam se zbunjeno držao za lice nisam znao da se stari upravo vratio s roditeljskog sastanka te da je rasku pred trideset roditelja pitao – “Kako vam je bilo na izletu u Zadru”?


Komentari