VELIKI SPORTAŠ IZ MALOG GRADA: Trofejni boksač Ivica Bačurin prisiljen sam sebi organizirati mečeve (FOTO)

VGdanas

Ovaj rođeni Zagrepčanin svojim sportskim uspjesima doveo je hrvatski boks na jednu višu razinu.

Ivica Bačurin definitivno je jedan od najboljih hrvatskih profesionalnih boksača. Ovaj 34-godišnjak boks je zavolio već u najranijem djetinjstvu. Naime, kaže da je počeo boksati sa samo sedam godina. Njegov je otac Stjepan također bio boksač što je još dodatno utjecalo na njegovu ljubav prema boksu. Bačurin se dosad borio protiv mnogih domaćih i stranih boksača te pritom ostvario zaista zavidne rezultate. Uz to što je uspješan sportaš, Ivica je također suprug i otac troje djece.

Bačurin je između ostaloga, osvojio naslov prvaka Mediterana u lakoteškoj kategoriji prema WBC verziji 2013., pobijedio na turniru Biggers’s Better u Varaždinu, osvojio drugo mjesto u Grand finalu te se borio za WBC-ov naslov internacionalnog prvaka. Osim toga, 34-godišnjak pobjedom nad belgijskim prvakom Geoffreyem Batellom plasirao se u top 50 teškaša svijeta.

Nedavno je u Maloj Buni na boksačkom memorijalnom turniru ‘Danijel Kalanj’ pred domaćom publikom pobijedio Radomira Vujovića iz Srbije. Niti 200 metara od rodne kuće, Ivica Bačurin dokazao je zašto se zasluženo nalazi u samom vrhu hrvatskog boksa.

VGdanas

Iako se u svojoj bogatoj dosadašnjoj karijeri borio u mnogim mečevima, u posebnom mu je sjećanju ipak ostalo nekoliko njih.

“Meni najdraži, poseban meč bio je onaj protiv Geoffreya Batella u Belgiji kada sam pobijedio prekidom u 7. rundi. Taj meč mi je okrenuo karijeru na jednu višu razinu. Osim tog meča, tu je i pobjeda protiv Tina Grossa – višestrukog prvaka Njemačke te Mairisa Briedisa – velikog potencijala u cruiserweight kategoriji”, prisjetio se hrvatski boksač.

Poraza se, kaže, ne boji i dobro ih prihvaća. Ipak to je samo dio ovog posebnog sporta. “Kada dođete na razinu da se borite samo s najvećim vrhunskim protivnicima, treba znati podnijeti poraz. Međutim, uvijek se pokušavam izgraditi iznova da budem još bolji i dam sve od sebe da pobijedim”, kaže Bačurin.

Iako je na početku, kao što to i inače biva, bio u amaterskom boksu, s 24 godine odlučio je prijeći među profesionalce. To mu je bila, kaže, odlična odluka zbog koje ne žali. “Razlog zbog kojeg sam odlučio krenuti među profesionalce je taj što je profesionalan sport jednostavno atraktivniji i suroviji, što meni puno bolje odgovara”, rekao je Bačurin. Važno je spomenuti da je kao amaterski boksač Bačurin bio prvak čak osam puta, što nikako nije mala stvar.

U hrvatski boks se uopće ne ulaže

Na pitanje smatra li da je boks u Hrvatskoj podcijenjen i ulaže li se u njega dovoljno, Bačurin nema dvojbi. “Ne samo da se ne ulaže dovoljno, u hrvatski boks ne ulaže se uopće”.

No ovaj hrvatski boksač, bez obzira na slabe uvjete koji mu se pružaju, dogurao je daleko. “Pošto u Hrvatskoj profesionalni boks i nije baš zastupljen, a samim time i nema ljudi koji bi organizirali mečeve u Hrvatskoj, prisiljen sam sam sebi organizirati mečeve. Onda mi samo preostaje čekati neke ozbiljne ponude iz stranih zemalja”, govori Bačurin.

Usput je prokomentirao postoji li i u čemu je razlika kad je riječ o boksu u Hrvatskoj te u inozemstvu. “Većinom u cijeloj regiji sve to budu boksači koji se, recimo to tako, sami guraju i sami ulažu u sebe. Mislim da smo mi općenito jaka nacija pa iz puno lošijih uvjeta uspijevamo konkurirati najboljoj top konkurenciji.

Ivica Bacurin/Facebook
Ivica Bacurin/Facebook

Na pitanje koje bi mlade hrvatske boksače istaknuo kao budućnost hrvatskog boksa, nije razmišljao ni sekunde. “Svakako treba izdvojiti Filipa Hrgovića kojem predviđam vrhunsku karijeru. Imamo mi još dosta mladih boksačkih potencijala, ali oni tek moraju pokazati što sve mogu i znaju”, misli Bačurin.


Komentari