VATRENI JUNIORI NEĆE ZAIGRATI NA EURU: Prvo poveli pa se raspali na švedskom travnjaku

HNS

Neki igrači mogli su možda spriječiti ovu tragediju, ali sjedili su na klupi A vrste. 

Plasman na Europsko prvenstvo za U-21 reprezentaciju ponovo će ostati samo nedosanjani san. S utakmice u Trelleborgu “mini” Vatreni vraćaju se pregaženi, Šveđani su im u gol utrpali 4 lopte, a konačni rezultat bio je 4:2. 

Naši dečki dobro su istrčali, čak i poveli, a onda su se naprosto raspali. Sudeći po onome što smo vidjeli, prolazak i nastup na Euru nisu ni zaslužili, a s Poljskom će se boriti bolja momčad. Nažalost, ta titula nas je ponovo zaobišla. 

Teško je ne zapitati se gdje su svi ti talenti s kojima se šefovi mlade vrste hvale kada se Šveđani tako okrutno poigravaju njima i obranom koja je, malo je reći, bila šuplja. Haliloviću se, pak, ide uz dlaku i preklinje ga se da se vrati iako se na prošlu akciju nije odazvao, a Tin Jedvaj na raspolaganju je A vrsti, koja ga ne koristi. Nameće se pitanje, je li ikom, na ponajviše HNS-u uopće u interesu da mladci ostvare neki značajniji rezultat ili su tu samo kako bi se mogli pohvaliti rasadnikom mladih igrača.

Dobra taktika na početku i onda jedno veliko ništa

Nenad Gračan i njegova ekipa razradili su nešto što se činilo kao dobra taktika. Procijenili su da je švedska obrana slaba karika i čak su ih nekoliko puta i šokirali silovitim napadima Perice, Vlašića i Halilovića, problem je to što je i naša obrana slabašna.

Igrom slučaja i dobrim reakcijama Livakovića spriječena je i veća nogometna katastrofa u Trelleborgu. Naime, već 6 minuta nakon početka Šveđani su imali priliku, naši braniči malo su se zaboravili, Tanković je prošao bez smetnji, ali loptu mu je zaustavio Livaković.

Ni minuta nije iscurila, a nakon kornera, novu šansu imao je Cibicki čiji udarac je također blokiran u posljednji čas. Nakon ovoga zasjala je mlada Hrvatska i pružila malo nade za pozitivan ishod. U šesnaestercu je prvo skočio Benković i s pet metara pogodio vratnicu, nakon njega skočio je i Elez, ali poslao je loptu previsoko, nakon njih, s 20 metara pokušao je i Vlašić.

Zbunilo je Šveđane takvo nametanje, Juniori su im često oduzimali lopte, a upravo nakon takve jedne “ukradene” pogodio je Perica, ali nismo se dugo veselili.

Jeftino izjenačenje i nesigurnost

Dvije minute nakog Peričinog pogotka, Elezova greška sav dotadašnji napredak je poništila. Tibbling je ubacio u šesnaesterac, zaletio se na loptu Strandberg, a na njega Elez koji postaje tragičar i osigurava jedanaesterac za Šveđane koji su ga iskoristili za izjednačenje.

Hrvatska obrana tu se počela raspadati, a protivnici su još dva puta mogli zabiti. Strandbergov prvi hitac Livaković je obranio, a drugi, upućen glavom, prohujao je pokraj gola.

Drugo poluvrijeme donijelo je samo još tragičnije scene. Naša obrana bila je gotovo smiješna, Benković i Elez nisu baš bili najprisutniji, tko zna gdje su momci bili u tim trenutcima, ali sigurno se nije radilo o hladnoj Švedskoj. Cibicki je samo prošao kraj njih i našao se oči u oči s Livakovićem, srećom pogađa vratnicu.

Zaredali su se pred golom zatim i Tanković s ruba šesnaesterca, ali Livaković sjajno brani. Nakon toga na red je došao Tibbling s pet metara i promašio.

S odmora su se Šveđani vratili kao profesionalci kojima su Hrvati poslužili kao još jedan trening. Pogodio je Olsson i komotno se moglo zaključiti utakmicu, bilo bi odlično da je bilo tako jer bi sačuvali barem malo ponosa i obraza jer su Sveđani u nastavku samo “trpali” do posljednjeg sučevog zvižduka.


Komentari