KOŠARKAŠKI VIRTUOZ: Krešimir Čosić rođen je na današnji dan

Youtube

Njegova igra sadržavala je i dozu elegancije.

Na današni dan 1948. godine rođen je Krešimir Ćosić, hrvatski košarkaš i trener.

Krešimir Ćosić osvojio je gotovo sve što se može osvojiti u amaterskoj košarci, a ostavio je trag i u sveučilišnoj američkoj košarci. Poznat po eleganciji, vrhunskoj tehnici i taktici igre, plijenio je i svojim prijaznim karakterom i dobrotom, te je mnogima nakon njega služio kao sportski i osobni uzor.

Uvršten je među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi.

Košarkašku karijeru započeo je u KK Zadru 1965. godine. Nastupao je i za Cibonu te igrao u Sloveniji i Italiji. S državnom reprezentacijom Jugoslavije, za koju je nastupio 303 puta, osvojio je na europskom prvenstvu prvo, drugo i treće mjesto, na svjetskom prvenstvu prvo i drugo mjesto, a na Olimpijskim Igrama zlatnu (1980. u Moskvi.) i srebrnu medalju (1968. u Mexico Cityju., 1976. u Montrealu).

Od 1969. do 1973. godine igrao je u SAD-u za Sveučilište Brigham Young. Bio je prvi neamerikanac kojeg su uzeli na draft u NBA. Bio je i prvi Europljanin u sastavu All American (All Stars). Nakon povratka iz Amerike u Europu sa Zadrom osvaja još dvije titule prvaka Jugoslavije, 1974. i 1975. godine.

Trenersku karijeru započeo je 1976. godine u slovenskom klubu Olimpiji iz Ljubljane. Nakon završetka igračke karijere bio je uspješan i kao trener državne reprezentacije Jugoslavije. Preminuo je 25. svibnja 1995. godine, nakon kratke bolesti od raka limfoma, u Baltimoreu u SAD-u, s nepunih 47 godina.


Komentari