Besplatni sportovi na Jarunu: Započinje europski tjedan sporta

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Zagrepčani će se besplatno moći okušati u više od 30 različitih sportova.

Uz moto #BeActive diljem Hrvatske će se od 23. do 30. rujna održati Europski tjedan sporta čija je glavna zadaća promicanje sporta i redovite tjelesne aktivnosti građana svih dobi.

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj će službeno biti otvoren na zagrebačkom Jarunu 23. rujna gdje će se svima, koji još nisu odabrali sport za sebe, omogućiti da besplatno isprobaju više od 30 sportova, a službeno će biti zatvoren 30. rujna u Vukovaru.

Ovu veliku međunarodnu inicijativu pokrenula je Europska komisija kako bi promicala sport i tjelesnu aktivnost građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

“Prema istraživanju koje je u lipnju ove godine proveo Središnji državni ured za šport gotovo dvije trećine, odnosno čak 62% populacije Hrvatske starije od 15 godina uopće se ne bavi sportskom, rekreacijskom ili drugim vidom tjelesne aktivnosti, a što su stariji Hrvati se navedenim aktivnostima bave sve manje, dok svi mi imamo potencijal za bavljenje sportom i tjelesnom aktivnošću neovisno o dobi, fizičkoj spremi ili invaliditetu i treba samo odabrati vrstu treninga koji nam najbolje odgovara”, kazala je na predstavljanju ovogodišnjeg programa “BeActive” državna tajnica  Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić.

Jarun će biti središnje mjesto događanja Europskog tjedna sporta koji će se tijekom cijelog tjedna održavati i u ostalim gradovima Hrvatske s namjerom da se građane svih dobnih skupina i tjelesnih mogućnosti potakne na aktivniji i zdraviji život.

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Uz Janicu Kostelić na predstavljanju Europskog tjedna sporta nazočni su bili i voditeljica službe za šport djece i mladih, lokalni šport i stručne kadrove Martina Jeričević, kineziolog i nutricionist Mario Mlinarić, voditeljica Službe za međunarodnu suradnju i EU fondove Središnjeg državnog ureda za šport Marija Crnković te  ambasadorice projekta stolnotenisačica Sandra Paović i rukometašica Maida Arslanagić.

Na Jarunu će u sklopu Europskog tjedna sporta biti postavljeni sportski tereni i posebne zone na kojima će građani svih uzrasta moći okušati u prakticiranju gotovo svih vrsta sporta, ali i upoznati se s ponudom sportskih klubova, fitness centara te saznati više o važnosti zdrave prehrane. Posebni programi bit će organizirani u školama kao i u tvrtkama diljem Hrvatske s ciljem skretanja pozornosti na važnost rekreacije i relaksacije na radnom mjestu.

“Važno je podići svijest o važnosti sporta i fizičke aktivnosti u Hrvatskoj i utjecati na stereotipe o tome tko može sudjelovati jer sport i fizička aktivnosti moraju biti dostupne svima”, zaključila je državna tajnica za šport Janica Kostelić.

Europski tjedan sporta inicijativa je  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe, a koja je ove godine organizirana oko četiri središnje teme:  obrazovanje, radno mjesto,  otvoreni prostor te sportski klubovi i fitnes centri.


Komentari