Spektakl na Jarunu! Državno prvenstvo u veslanju okuplja stotine momčadi, veslača i veslačica

FOTO: Hrvatski veslački savez / Facebook

Ovogodišnje državno prvenstvo u veslanju na Jarunu pobliže nam je predstavio Slavko Mezdjić, međunarodni veslački sudac.

Slavko Mezdjić već 35 godina sudi na prvenstvima u veslanju u Hrvatskoj i van Hrvatske, a samim veslanjem bavi se već više od pola stoljeća. Počeo je 1966. godine kao kormilar, zatim je kratko bio veslač, od 1982. godine nacionalni sudac, a od 1987. do 2014. godine bio je međunarodni veslački sudac. Sudio je na međunarodnim veslačkim natjecanjima od Europe od Australije i SAD-a, a posjetio je i Aziju, Afriku i Južnu Ameriku.

Ovog vikenda Jarun sprema tradicionalni veslački spektakl – državno prvenstvo u veslanju za seniore i veterane, koje organizira Hrvatski veslački savez.

Sva državna prvenstva od 1991. godine odvijaju se na veslačkoj stazi Jarun, a razlog je jednostavan: to je jedina regularna veslačka staza u Hrvatskoj tipa A1 po FISA (Međunarodna veslačka federacija) standardima.

Ovogodišnje državno prvenstvo u veslanju krije i svoju posebnost. Naime, slave 30 godina od otvaranja veslačke staze na SRC Jarunu.

Sudjelovao sam u organizaciji te prvomajske regate davne 1987. godine, iza toga na Univerzijadi iste godine kao Predsjednik sudačke službe, a zatim na svim velikim veslačkim natjecanjima koja su se održavala na SRC Jarunu. U mom 35 godina dugom sudačkom stažu sudio sam samo u HR na preko 300 regata uz regate u inozemstvu“, kazao nam je naš sugovornik.

FOTO: Hrvatski veslački savez / Facebook
FOTO: Hrvatski veslački savez / Facebook

Veslači i veslačice iz cijele Hrvatske

U samo Hrvatsko veslačko prvenstvo uključeni su veslači/ce i veslački djelatnici. Ove godine na državnom prvenstvu nastupit će 125 momčadi i 336 veslača/ica iz cijele Hrvatske: Vukovar, Osijek, Zagreb, Karlovac, Rijeka, Pula, Medulin, Rovinj, Omišalj, Zadar, Šibenik, Split, Kaštela, Metković, Dubrovnik i Vela Luka.

Utrkama će prisustvovati kompletan IO HVS-a, predsjednik Branimir Bašić, državna tajnica za sport Janica Kostelić koja se ispričala zbog ranije ugovorenih obveza, predsjednik VSZ-a, delegati veslačkih klubova uz tehničkog delegata gospodina Berislava Vrančića.

Ove subote 29. travnja održat će se Vijeće klubova na kojem se, između ostalog, donose izmjene i dopune Pravilnika o natjecanjima koji bi trebao istupiti na snagu za novu veslačku sezonu i trajati tijekom olimpijskog ciklusa od 2017. do 2020. godine. Također, poslijepodne u subotu održat će se u neke od veteranskih utrka i prednatjecanja za nedjeljno finale.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Pravi spektakl bit će u nedjelju 30. travnja 2017. godine kada će se održati finalne utrke za seniore/ke, veterane/ke od 9 do 12:30 sati.[/box]

OO (organizacijski odbor) odradio je sve pripremne radnje u suradnji sa zaposlenicima SRC Jarun (Holding upravljanje sportskim objektima grada Zagreba na čelu s direktorom Alexisom Puninskim). Brojni amaterski veslački djelatnici već nekoliko tjedana aktivno rade, kazao nam je naš sugovornik, na pripremi ovog natjecanja, svatko u domeni svojih afiniteta i uz obavljanje svojih svakodnevnih radnih i ostalih obveza.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Od ostalih sportova na SRC Jarunu odvija se kajak/kanu na mirnim vodama, odbojk na pijesku, jedrenje, biathlon i triathlon, biciklizam, rukomet na pijesku, brodomodelarstvo, skijanje na vodi…[/box]

Neizostavni su uz sport i roštilj i zabava za svakog, pa tako svakog 1. svibnja na Jarunu ima i raznih drugih događanja i ljetnih koncerata.

FOTO: sportskiobjekti.hr
FOTO: sportskiobjekti.hr

Veslanje je, kaže naš sugovornik, znatno popularnije u odnosu na prijašnje godine čemu je prvenstveno doprinijela izgradnja veslačke staze na SRC Jarunu, a posebno su pridonijeli veliki uspjesi veslača na velikim svjetskim natjecanjima:

Prva zlatna medalja na nekom svjetskom prvenstvu u slobodnoj HR osvojena je u Indianapolisu 1992 dvojac sa kormilarom Boraska , Franković i kormilar Ražov, bronca sa OI Sydneya ( osmerac ) srebro sa OI Atene braća Skelin, srebro sa OI Londona četverac na pariće ( David Šain, Martin Sinković, Damir Martin, Valent Sinković ), ujedno dvostruki svjetski prvaci u četvercu na pariće, dvostruki svjetski prvaci u dvojcu na pariće i zlatni sa OI Ria braća Sinković, europski prvak i srebrni sa OI Ria Damir Martin.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Kao veslački sport, prvi su primljeni u jednu međunarodnu sportsku federaciju kao punopravni član u slobodnoj Hrvatskoj državi.[/box]

‘Iz veslanja proizlazi najveći broj akademski obrazovanih građana’

Postoji muško i žensko veslanje, a poznati su, ističe Mezdjić, uspjesi njihovih veslačica: Mirne Rajle u samcu za seniorke lake veslačice (veslačice do 59 kg), sestre Marcela i Karla Milošević, Sonja Kešerac, Teuta Lea Stojaković i cijeli niz djevojaka koje se bave veslanjem.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Veslanje je lijep i zdrav sport na otvorenom i preporučio bih ga svima koji su zainteresirani njime bave. Razvija duh i tijelo, prijateljstvo, timski rad, odgovornost kako pojedinačnu tako i grupnu, točnost, upornost, nastaviti dalje kada je teško i misliš da ne možeš više, i ako promatrate i uspoređujete razne sportove, iz veslanja nakon prestanka aktivnog bavljenja ovim sportom proizlazi najveći broj akademski obrazovanih građana.”[/box]

Budući da je veslanje težak i zahtjevan sport, Slavko Mezdjić ne preporuča aktivne treninge natjecateljskog karaktera prije 12. godine.

Prije te dobi poželjno je baviti se plivanjem, gimnastikom i drugim sportovima koji razvijaju usklađenost i koordinaciju pokreta te smisao za ritam“, zaključuje naš sugovornik Slavko Mezdjić.


Komentari