Prošle su 24 godine: Nogometaši Dinama osvojili prvi klupski naslov u samostalnoj državi

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Ćiro se tada promaknuo kao trenerska legenda.

Dinamo, odnosno u to vrijeme Croatia, na današnji dan prije 24 godine, 12. lipnja 1993. godine osvojio prvi klupski naslov prvaka u samostalnoj Hrvatskoj. Maestralnom pobjedom završili su prvo kompletnoodigrano prvenstvo 1. HNL-a.

Posljednje jesensko kolo odigrano je 29. studenog 1992. godine, a momčad Ćire Blaževića tada je nastupala pod imenom HAŠK Građanski, već u prvom proljetnom kolu na travnjak su istrčali kao NK Croatia. Momač je tada bila predvođena “magičnom” trojkom, koju su činili Goran Vlaović, Igor Cvitanović i Mario Stanić, dok je zvijezda ofenzive bio Dževad Turković, a kao veznjak se proslavio Vjekoslav Škrinjar. Mordi su tada igrali atraktivan i efikasan nogomet, koji im je donosio rezultate o kojim se danas može samo sanjati.

Tako su, primjerice, s rezultatom 8:2 pobijedili Radnik, s 5:0 Varteks, 6:1 Segesta, 8:1 Belišće i sa 6:1 Osijek. Maksimirski stadion tada je bio pun usprkos otvorenom bojkotu Bad Blue Boysa, koji nisu podržavali dvokratnu promjenu imena kluba. Tako je čak i utakmice sa slabijim klubovima pratilo oko 25 tisuća gledatelja, a atraktivna napadačka igra bila je uzrok tome, no ni besplatni ulazi, koje je dijelila Uprava, nisu odmogli.

U Upravi su tada sjedili Ćiro Blažević i njegov prvi suradnik, glavni direktor Zdravko Mamić. Ćiro je se tada promaknuo kao trenerski genijalac, te je pokazao kako se osjavaju prvenstva, na domaćem i stranom terenu.

Hajduk je tada branio naslov, a u Maksimiru je rezultat bio 1:1, dok su u Splitu Modri pobijedili s 2:1. Trećeplasirani Zagreb zadao im je mnoge glavobolje te su s njima dva puta igrali neriješeno (2:2 i 0:0). Ćiro je izgubio od Ivana Katalinića “Groznog” i u finalu Kupa, za hajduk je na Poljudu bilo 4:1, a u Maksimiru je Dinamo pobijedio s 2:1. Jasno je da je Hajduk tada imao jaču momčad, ali s atmosferom koju je stvarao Ćiro i s kemijom koju je imao s igračima, nitko se nije mogao mjeriti.


Komentari