Pazite što pijete: Ova pića treba izbjegavati!

FOTO: blog.marineessentials.com

Smanjite unos ovih napitaka i promatrajte kako vam se kroz par dana poboljšava zdravstveno stanje.

Vjerojatno već pazite na svoju prehranu ako se borite s viškom kilograma, no obraćate li pozornost na ono što pijete? Ne? Trebali biste. Vjerojatno niste svjesni da vas mnoga od najpopularnijih pića zbog visoke kalorijske vrijednosti debljaju? Ovo je top sedam pića čiji unos trebate smanjiti.

Voćni frape: Voćni frape se uglavnom sastoji od istih sastojaka kao i milkshake, tako da zapravo konzumirate milkshake zamaskiran kao frape. Frapei se ponekad rade i sa zaslađenim sirupima, a ne pravim voćem što dodatno povećava kaloričnost. Napravite sami svoj frape s voćem i nemasnim jogurtom, ili ga pijte na tjednoj bazi.

Razni napitci na bazi kave: Vjerovali ili ne jutarnja kofeinska injekcija može vas napuniti i s hrpom kalorija. Mnogi misle da kava zadovoljava samo potrebu za kofeinom, no najčešće to nije tako. Irish coffee s dvije do tri kapi sirupa od karamele, posuta komadićima cimeta pretvara kavu u visokokalorični desert koji će vas koštati i 500 do 650 kalorija.

Gazirani sokovi: S dobrim su razlogom gazirani sokovi na lošem glasu. Oni su zašećerena voda čija je hranjiva vrijednost nula, a mogu dovesti do dijabetesa, pretilosti, gubitka pamćenja… Ispijanje gaziranih pića svaki dan može izazvati povećanje masnoće jetre do 142 posto i oko 30 posto povećanja masti svih organa i triglicerida u krvi.

Kokteli: Najgori izbor su pina colade i margarite koje sadrže sastojke poput kokosovog mlijeka i vrhnja s puno šećera. Pina Colada ima 700 kalorija. Ako baš morate piti alkohol, preporučujemo – svijetlo pivo ili vino.

Voda s okusima: Zbog raznih dodataka vitamina i drugih hranjivih tvari voda s okusom nas mami. Ali, sve je to trik. Takva voda je puna šećera.

Energetska pića: Možda su energetska pića idealna za vraćanje energije, ali osim što sadrže kofein postoje energetska pića sa čak 280 kalorija i 62 grama šećera, što je gore i od limenke gaziranog pića. Osim što energetska pića uzrokuju povišen šećer u krvi i debljaju, istraživanja pokazuju da prekomjerno konzumiranje tih pića može biti kobno. Naime, krajem 2012., evidentirano je pet smrtnih slučajeva, 40 slučajeva bolesti, i dva teška invaliditeta, koji su bile direktno uzrokovani jednim popularnim energetskim pićem. Također uzrokuju nepravilan rad srca, gubitak svijesti i psihotične epizode.

Sok od jabuke: Iznenađeni? Iako je jabuka hranjiva i ukusna poslastica, sok je druga priča. Boca soka nagradit će vas sa 117 kalorija i 28 grama ugljikohidrata.

Pazite što pijete i tijelo će vam biti zahvalno.


Komentari