Trodnevna žalost u Portugalu zbog 36 mrtvih u požarima

U Portugalu je u utorak počela trodnevna žalost zbog 36 mrtvih u šumskim požarima, koji su uzrokovali i četiri smrti u susjednoj Španjolskoj. 

Najmanje 40 osoba poginulo je u požarima koji su potpomognuti teškom sušom i jakim vjetrovima opustošili sjever Portugala i susjednu španjolsku pokrajinu Galiciju.

U Portugalu je još aktivno pedesetak požara s kojima se bori oko 3,600 vatrogasaca, ali se očekuje da će im u utorak pomoći kiša.

Sedam osoba još se smatra nestalima pa se strahuje da će broj mrtvih u Portugalu rasti.

Do tragedije je došlo samo četiri mjeseca nakon najsmrtonosnijih požara u portugalskoj modernoj povijesti, kada je u području Pedrogao Grande sredinom lipnja umrlo 64 ljudi.

“Nakon ove godine, ništa više neće biti isto”, kazao je premijer Antonio Costa i najavio velike reforme u upravljanju šumskim područjima i protupožarnoj zaštiti.

“Pogodila nas je teška suša, a zatim su našu zemlju rubno zahvatili jaki vjetrovi oluje Ophelia”, kazala je ministrica unutarnjih poslova Constança Urbano.

“Sve se dogodilo u 45 minuta, vatra je stigla navjerojatnom brzinom, nikada to u životu nisam vidio. Izgledalo je kao da je stigao kraj svijeta”, kazao je Jose Morais iz sela Ventosa, okružen gustom borovom šumom, koji je ipak uspio obraniti svoju kuću.

Većinu žrtava vatra je iznenada okružila u automobilima ili kućama.

I susjedna Galicija je proglasila trodnevnu žalost zbog svojih četvero mrtvih.

Španjolski premijer Mariano Rajoy, koji je rođen u Galiciji, za većinu je požara optužio piromane. “Ovo se ne događa slučajno, to je izazvano”, rekao je.


Komentari