SRBI NE ODUSTAJU OD REGIONALNE LIGE: Odredili kada će se liga igrati i kako će se zvati

Picmonkey

Taj je projekt veoma uspješan u košarci i rukometu, ali na nogomet se uvijek gleda s velikom skepsom.

Vjerojatno smo već svi navikli da se s vremena na vrijeme zakotrlja priča o pokretanju nogometne regionalne lige. Taj je projekt veoma uspješan u košarci i rukometu, ali na nogomet se uvijek gleda s velikom skepsom prvenstveno zbog mnoštva rivalstava i netrpeljivosti pojedinih navijačkih skupina. No, posljednja priča možda bi se trebala uzeti za ozbiljno jer ju je podržala čak i UEFA. Naime, srpski nogometni savez silno je zapeo za pokretanje nove regionalne lige pa je tako predsjednik NS Srbije, Slaviša Kokeza, potvrdio kako se o ligi razmišlja toliko ozbiljno da je već dobila i ime.

Tako bi se regionalne liga trebala zvati – Balkanski kup. Zašto balkanski ne znamo jer Hrvatska, kao ni Slovenija ne pripadaju takozvanom Balkanu. Srbi tvrde kako bi se kup trebao igrati od veljače do svibnja, odnosno u vremenu kada niti jedan klub, odnosno većina njih iz regije, više ne igra u Ligi prvaka ili Europskoj ligi. U ligi, kupu ili kako već hoćete, trebali bi sudjelovati klubovi iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Srbi su isplanirali i kako bi u ligi igralo 14 klubova, a Hrvatska i Srbija imale bi najviše predstavnika, čak tri ili četiri. Ligu bi se nekima isplatilo igrati, ako zbog ničeg, barem zbog novca jer bi pobjednik zaradio oko dva i pol milijuna eura dok bi slabije plasirani klubovi dobili nešto manje od milijun. To bi uistinu nekim klubovima popravilo financijsko stanje.

Liga sama po sebi djeluje zanimljivo jer bi privukla sponzore i vjerojatno veći interes za domaćim nogometom, ali rizik od divljaštva, nereda i huliganizma mora se uzeti u obzir jer bi se silan novac trošio u osiguranje utakmica visokog rizika, a to bi vjerojatno bila svaka druga utakmica.


Komentari