Kvart protiv kvarta: Ovi zagrebački kvartovi međusobno ratuju

Ivana Levak/Facebook/Ravnice

Popisali smo nekoliko kvartova koji “njeguju” suparništvo desetljećima unatrag.

“Šore” između kvartova u Zagrebu postoje otkad je i samih kvartova. Neke netrpeljivosti imaju svoju povijest te traju i danas, a neke žive još samo u urbanim legendama.

Tko je zaratio i zbog čega? Je li u pitanju samo dizanje “rejtinga” kvartovske ekipe ili se atmosfera užarila zbog nekog “problema? Na ova pitanja znaju odgovore samo kvartovske ekipe pa se time nećemo baviti, no popisali smo nekoliko kvartova koji “njeguju” suparništvo decenijama unatrag.

Naravno, popis nije potpun te vas pozivamo da ga sami upotpunite svojim sjećanjima i kvartovskim pričama. Možete nam se javiti u komentare ili na [email protected]

Ravnice vs. Borongaj

Nekako nam se čini da ovaj rat traje oduvijek. Na ovim kvartovima prepričavanje sukoba sa suprotnom stranom odvija se iz generacije u generaciju, a sukobi su vrhunac postigli stvaranjem frakcija među Bad Blue Boysima. Poznato je da su Ravničani okorjeli anti – Mamićevci, dok je jezgra “Mamićevaca” na samom Borongaju. Ovaj novi raskol samo je potpirio vječnu netrpeljivost, stoga rat još uvijek traje.

Bukovac vs. Dubrava

A tko nije ratovao s Dubravom, pitamo se. Doduše, sukob Bukovčana i Dubrave nešto je trajniji od ostalih, a Bukovčani još uvijek spominju Dubravu kao neprijateljski kvart. A razlozi? Evo, pitali smo ih, no ne znaju niti oni sami. Što se tiče povijesnog sukoba, naravno tu je sukob Bukovac – Remete. Naime, Bukovčani su imali svoj breg, a breg preko puta pripadao je Remetama, dok je potok između bio granica. Tko su usudio prijeći granicu?

Trešnjevka vs. Trnje

S Trnjem se nikada nije bilo teško “zakačiti”, a i Trešnjevka je imala svoje fakine. Dovoljan razlog da se ne njeguju dobrosusjedski odnosi te da bitke i ratovi postanu dio svakodnevnice, a jedno od glavnih oružja za početak – “špriherice”.

Siget vs. Trnsko

Kako se već može zaključiti prvi susjed nije i dobar susjed, dapače, granice su se morale braniti. Ipak, između ova dva kvarta je vladalo ponekad i primirje i to u ono trenutku kada je trebalo ratovati protiv Sopota.

Svaki kvart ima neke svoje kvartovske legende, neku svoju braću Daltone koji su sijali strah i trepet među protivnicima iz susjednih kvartova, ali i klincima koji su ih gledali sa strahopoštovanjem. Svaki kvart ima svog Bubu ili Dugog čija su imena urezana u urbanu legendu grada podno Medvednice.

A koja je vaša kvartovska priča?

 


Komentari