Evo zašto se Lokomotiva protiv Hajduka bori kao lav, a protiv Dinama kao miš

screenshot: youtube

Ne prođe nijedna utakmica Hajduka i Lokomotive, a da Splićani prije ili nakon utakmice ne prozivaju Lokose da su Dinamova filijala. Hajdukovi čelnici budu još i glasniji u slučaju da izgube bodove protiv Lokomotive. Upravo to se dogodilo i sinoć, jer je Lokomotiva na Poljudu golom u drugoj minuti sudačke nadoknade uspjela izboriti bod (2-2), a tako Splićanima izbiti dva boda u borbi za vrh ljestvice.

Ovaj put došlo je i do naguravanja igrača na kraju utakmice, ali srećom, osim pokojih ružnih povika, sve se završilo mirno. Zanimljivo je bilo nakon utakmice kad su splitski novinari upitali trenera Lokomotive Marija Tokića zbog čega protiv Hajduka igraju kao lavovi, a protiv Dinama kao miševi.

“Hoćete opet iskreno? Evo. Dinamo je tehnički brži i ne možemo, ne stignemo ući u duel! A Hajduk nije tako brz i lako ulazimo u duel što nam odgovara”, kazao je Tokić.

Tokićevo objašnjenje držalo bi vodu da nema “njegovog veličanstva” statistike. Iako nekad statistika može biti varljiva, u slučaju odnosa Lokomotive i Dinama ona je itekako indikativna. Naime, u 26 dosad odigranih međusobnih susreta Lokomotiva je protiv Dinama poražena 25 puta, a izvukla je samo jedan remi, i to prije 4 sezone, kad je Dinamo već osigurao naslov pred kraj prvenstva. Lokomotiva, koja je zadnjih godina redovito u sredini ljestvice, ima uvjerljivo najgori omjer s Dinamom od svih klubova prve lige (izuzev novajlije Rudeša). Protiv Hajduka pak Lokosi su odigrali 27 utakmica i upisali 7 pobjeda, 6 neriješenih i 14 poraza.

Nitko tu nije naivan, i Splićani su u pravu sve ove godine kada upozoravaju na taj nepravedan i neregularan odnos Dinama i Lokomotive. Iako, ruku na srce, Hajduk već dugi niz godina zaostaje bodovno za Dinamom, da mu i eventualno koji bod koji bi Lokomotiva iščupala Dinamu ne bi puno značio. No, zato svakako bi Rijeci koja će, po svemu sudeći, i ovu godinu voditi veliku bitku s Dinamom za naslov prvaka. Protiv Rijeke su Lokosi u 26 utakmica upisali 6 pobjeda, 5 neriješenih i 15 poraza, a zanimljivo zadnja pobjeda datira iz svibnja ove godine kada su Rijeci zakomplicirali put do osvajanja naslova prvaka Hrvatske.

Pridodamo li brojne posudbe i transfere igrača između Dinama i Lokomotive, odgovor na pitanje zašto je Lokomotiva protiv Hajduka/ili Rijeke lav, a protiv Dinama miš drugačiji je od onog trenera Lokomotive Tokića. Ne sumnjamo da Tokić radi dobar posao, ali i da on i igrači očito imaju neku blokadu/zabranu kad su u pitanju utakmice protiv Dinama. Bila bi šteta da Lokomotiva s ovako dobrim igračima ne igra prvu ligu, ali to je već problem onih koji doista upravljaju Lokomotivom. Postoje samo dvije poštene opcije, ili igranje druge lige ili je vrijeme da počnu pokazivati protiv Dinama na terenu da su više od sparing partnera.

 


Komentari