MODERNI VITEZ: Petar se bavi mačevanjem, najbolji je junior na svijetu i sanja Olimpijske igre

Petar Fileš

Ovo je Petrova posljednja juniorska sezona, uskoro će plivati u seniorskim vodama. 

Petar Fileš 19-godišnji je mladić kojeg sport kojim se bavi izdvaja iz mase nogometaša i bodibildera. On se, naime, prije 12 godina odlučio za mačevanje.

“Na mačevanje sam došao sasvim slučajno, tata je upoznao predsjednika mog sadašnjeg kluba, Željka Kvesića te sam nakon prvih par treninga zavolio mačevanje. Mačevanjem sam se počeo baviti sa 7 godina”, prisjeća se Petar.

Petar Fileš
Petar Fileš

Ovom, za naše prostore, neobičnom sportu Petar svakodnevno posveti pet do šest sati treninga koji se sastoji od taktičkog, fizičkog i tehničkog dijela. Osim toga on već tri godine radi i sa sportskim psihologom, što je, kako kaže, vrlo bitno u mačevanju.

Da bi ovaj moderni vitez ostao poletan i okretan bitna je i prehrana.

“Režim je takav da se ujutro jede zobena kaša s voćem ili medom, za ručak su ugljikohidrati s povrćem, a navečer samo proteini s povrćem”.

Petar Fileš
Petar Fileš

Zašto mačevanje i što je Petru najdraže?

Osim fizičke spremnosti, ovaj sport zahtjeva i onu psihičku te brze reakcije.

“Mačevanje je puno drugačije od ostalih sportova i ono zahtjeva psihomotoričku sposobnost i vrlo brzu reakciju, zbog toga mi je mačevanje jako zanimljivo. Naravno, uz puno treninga ima i puno putovanja po cijelom svijetu, a razlog je taj što je mačevanje jako popularan u drugim državama pa ima i puno turnira”, govori nam.

A koliko Petar voli ovaj sport govore i njegova postugnuća. Jednostavno smo ga morali pitati kakav je osjećaj biti prvi junior na svjetskoj rang listi.

Petar Fileš
Petar Fileš

“Osjećaj biti prvi junior na svjetskoj rang listi je odličan, trudim se na svakom treningu dati sve od sebe, ne zato da postanem najbolji junior nego zato što uživam u mačevanju i to me ispunjava. Naravno da mi je drago vidjeti tako nešto, ali bez obzira na rang listu i dalje ću trenirati svaki dan te se nastaviti truditi biti još bolji”, govori mladić i daje nam do znanja da njegovo vrijeme tek dolazi jer svoje oružje ne misli tako skoro odložiti.

Godina do dvije za svladavanje osnova

Mačevanje je prije svega kompleksan sport koji se ne može “naučiti” u nekoliko dana. Ne može ni u nekoliko mjeseci, što je potvrdio i Petar kada nam je rekao da je samo za savladati osnove potrebna godina, pa čak i dvije, ali naravno to varira od osobe do osobe.

Iako nogomet nije njegov sport, to ne znači da ga ne voli pa često s prijateljima zaigra, a osim toga u slobodno vrijeme prati i sva velika sportska natjecanja.

Petar Fileš
Petar Fileš

S obzirom na sva odricanja, zanimalo nas je koliko je mačevanje zapravo skup sport, ali i od čega se sastoji oprema.

“Mačevanje je skup sport ako se njime bavi na profesionalnoj razini. Volio bih imati još neku financijsku potporu osim Saveza jer sljedeće sezone postajem senior što samo po sebi zahtjeva još više ulaganja kako bih možda jednog dana postao i najbolji senior na rang listi.

Seniorski svjetski kupovi sljedeće sezone će se održavat u državama poput Rusije, Kine, Japana, SAD-a, Egipta, što nije lako financijski ispratiti, ali nadam se da neće biti financijskih problema koji će me sputavati da postanem i najbolji senior”, priča nam Petar.

Ni mačevalačka oprema nije jeftina, a ona se sastoji od hlača, podplastrona, jakne, plastrona, žica, maske te oružja što je u Petrovom slučaju floret. Ostala dva oružja (discipline) su mač i sablja.

Petar Fileš
Petar Fileš

Iako Hrvatska ne cijeni ovaj sport, on želi predstavljati svoju zemlju na Olimpijskim igrama

Jasno je da ovaj sport nije zastupljen među Hrvatima, većinom smo koncentrirani na sportove s loptama, ponajviše nogomet iako smo u drugim disciplinama puno trofejniji.

“U Hrvatskoj mačevanje nije popularan sport, ali u ostatku svijeta je dosta razvijeno. Zemlje koje konkuriraju u ostalim sportovima poput Italije, Francuske, Velike Britanije, SAD-a, Japana i Kine su također sile i u mačevanju“, kaže Petar koji pred sobom ima samo jedan cilj i samo jedan san.

Petar Fileš
Petar Fileš

“Mislim da je san svakog sportaša predstavljati svoju zemlju na OI pa tako i moj. Bilo bi dobro nastaviti istim tempom ako ne i jačim kako bih jednog dana mogao reć da sam zadovoljan svojim trudom. Rezultati nisu najvažniji, ali naravno da dolaze sami od sebe ako se dobro radi”.

“Fizički šah”

Za kraj smo ga pitali zašto bi ljudima preporučio mačevanje.

“Mislim da je mačevanje drugačiji sport pa je već po tome dosta zanimljiv. Svima bih preporučio da probaju trenirat jer je kao i svaka druga aktivnost zdrava. Za mačevanje se kaže još da je poput fizičkog šaha jer glava (mozak) igra glavnu ulogu zbog donošenja odluka u stotinkama sekunde”.

>>> DIJAMANT IZ DUBRAVE: Ivan ima 13 godina i do sada je osvojio 125 medalja


Komentari