Jeste li znali da ove sportske face dolaze iz Gajnica?

FOTO: Gajnice jučer, danas, sutra/ Krešimir Naglić

Svi znamo da je Dubrava olimpijski kvart, ali i Gajnice imaju svoje zvijezde.

Jeste li znali da je jedan od naših najpoznatijih košarkaša baš iz Gajnica? Radi se o Gordanu Giričeku koji se svoju blistavu karijeru uspio izgraditi van granica Lijepe naše.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Giriček se rodio u Zagrebu 20. lipnja 1977. godine, a košarkom se počeo baviti u klubu Jedinstvo. Cibosi su prepoznali njegov talent i već sa 16 godina ga pozvali u svoje redove. Jedno vrijeme igrao je kao posuđeni igrač u Doni gdje u prosjeku zabija 11 koševa po utakmici, dok je sezonu kasnije, u Francku zabijao njih 15 čime je zaslužio mjesto u prvoj momčadi Cibone.

Broj poena i minuta rasao je sa sezonama među Vukovima, a u ono 1999./ 2000. zabijao je u prosjeku 20,4 koševa po utakmici. U posljednoj sezoni u Ciboni ta brojka pala je na 15,8 poena, ali to nije poljuljalo jednog od njaboljih europskh klibova, moskovski CSKA, da ga uzmu pod svoje. Svoj “staž” u Ciboni završio je s pet naslova prvaka Hratske i dva Kupa Krešimira Ćosića.

Giriček je osvajao i reprezentacijom, pa se tako s ekipom do 18 godina okitio srebrom s prventva Europe 1994. godine, a godinu nakon ista je ekipa bila četvrta na svijetu. Ubro je usljedio i izbog na NBA Draftu.  U svojoj američkoj karijeri igrao je i za Philadelphia 76erse, u čijem dresu danas igra i Dario Šarić.

I pravnica na duge staze, Matea Matošević dolazi iz ovog kvarta.

FOTO: Atletski klub Agram
FOTO: Atletski klub Agram

Matea je rođena 14. ožujka 1989. godine i bavi se atletikom. Točnije, ona trči na srednje i duge pruge, a na Olimpijskim igrama u Riju predstavljala nas je u maratonu. Ova pravnica oduvijek je voljela trčati i svojim omiljenim hobijem bavila se na Jarunu gdje ju je i primijetio jedan triatlonac koji joj je savjetovao da se javi u atletsku školu.

Ova Gajničanka vlasnica je državnih rekorda na 5.000 m i 10.000 m, a bila je i dvoranska prvakinja na 3.000 m te prvakinja u planinskom trčanju. U tjednu trenira 13 puta na različitoj kilometraži i različitim tempom. Upravo Zagrebački maraton bio njezin prvi i njezin sretni jer je na njemu ispunila normu za nastup u Riju.

Gajničan je i Milan Badelj, nogometni reprezentativac koji trenutno igra za Fiorentinu. Njegov 28. rođendan bliži nam, naime, “pada” u subotu 25. veljače.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Badelj je karijeru počeo u Zagrebovoj nogometnoj školi. Godine 2007. stiže u Dinamo, potpisuje ugovor te odlazi na posudbu u Lokomotivu, Dinamovu ekspozituru koja igra u 1. HNL, kako bi stekao iskustvo.

Često je zbog talenta istican kao mogući nasljednik Luke Modrića što je potaklo zanimanje engleskog Manchester Uniteda. Badelj se na početku sezone 2008. pridružuje prvoj momčadi Dinama. Početkom sezone 2012./2013. nakon nekoliko odigranih utakmica preselio se u HSV. Dana 31. kolovoza 2014. Milan prelazi u Fiorentinu.

Hrvatski nogometni izbornik objavio je u svibnju 2016. popis za nastup na Europskom prvenstvu u Francuskoj, na kojem je se nalazio Badelj.

Još jedan Vatreni odrastao je u Gjnicama, radi se o Domagoju Antoliću.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Domagoj je rođen 30. lipnja 1990. godine, a nogomet je počeo igrati sa 6 godina u NK Ponikve. S 10 godina “skauti” Dinama ga dovode u Maksimir te je nakon toga prošao sve Dinamove mlađe uzrasne kategorije, a prvoj momčadi Dinama se priključio početkom 2008. godine te je u proljetnom dijelu sezone 2007./08. zabilježio 6 službenih nastupa.

Nešto više od slijedećih godinu dana provodi na posudbi u tadašnjem drugoligašu Lokomotivi. U međuvremenu u siječnju 2009. godine potpisao je profesionalni ugovor s Dinamom u trajanju od sedam i pol godina i pridružio se prvoj momčadi na zimskim pripremama, ali se nije uspio nametnuti treneru i izboriti mjesto u početnoj postavi.

Novu priliku u Dinamu dobio je u drugom dijelu sezone 2009/10, nastupivši na 10 ligaških utakmica no, standardni prvotimac ipak nije uspio postati. U kolovozu 2010. godine nakon dva kola 1. HNL sezone 2010/11., prelazi u zagrebačku Lokomotivu gdje već u prvom susretu, na utakmici trećeg kola protiv NK Istre 1961, postiže pobjedonosni pogodak.

U naredne tri sezone jedan je od glavnih igrača Lokomotive i jedan od najzaslužnijih za sjajne rezultate kluba s Kajzerice. Odlične igre u Lokomotivi nisu ostale nezapažene i od sezone 2013/14, Domagoj Antolić je ponovno u Maksimiru plavom dresu Dinama ali ovaj puta u znatno značajnijoj ulozi nego ranije.

Čini se da su Gajnice nogometni kvart jer iz njega dolazi i Hrvoje Štrok.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Hrvoje je rođen 14. srpnja 1980. godine, a svoj nogometni put počeo je u NK Zagrebu 2000. godine. Sa Zagrebom postaje prvak Hrvatske u sezoni 2001/02, te kao 23-godišnjak stiže u Dinamo u ljeto 2003. godine i u klubu igra u sezonama 2003/04. i 2004/05. S Modrima je postigao 4 gola u 65 službenih nastupa te osvojio Hrvatski kup 2004. godine.


Komentari