(FOTO) Okupila se Dinamova ‘Zlatna’ generacija i obilježila pola stoljeća pobjede na Kupu velesajamskih gradova

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Dinamo je proslavio veliku godišnjicu.

Kup velesajamskih gradova je međunarodno nogometno natjecanje klubova predstavnika europskih država koje je započeto 1955. godine, a posljednje izdanje odigrano je u sezoni 1970/71. Ukinuto je u korist Kupa UEFA.

Inicijator je bio švicarac Thommen, potpredsjednik UEFA-e, koji je 1955. u Baselu okupio predstavnike 10 europskih velesajamskih gradova (Barcelona, Basel, Birmingham, Frankfurt, Kopenhagen, Laussane, Leipzig, London, Milano i Zagreb) i predložio organizaciju natjecanja gradskih reprezentacija.

Prvo izdanje zamišljeno je kao dvogodišnje natjecanje ali se protegnulo na tri godine. I slijedeća dva izdanja, 1958-60. i 1960-61., održana su kao natjecanja gradskih vrsta, a od sezone 1961/62. postaje jednosezonsko klupsko natjecanje u koje je svaki član UEFA-e imao pravo poslati do tri sudionika. Broj sudionika, konkurencija i ugled stalno su rasli.

Od sezone 1971./72. UEFA mijenja određena pravila natjecanja i osniva Kup UEFA, te uvrštava natjecanje pod okrilje UEFA-e. Također treba navesti da UEFA ne priznaje Kup Velesajamskih gradova kao UEFA-ino natjecanje, stoga trofeji iz tog natjecanja se ne ubrajaju u registar trofeja natjecanja pod UEFA-inom organizacijom.

Zagrebački Dinamo bio je pobjednik natjecanja 1967. godine svladavši u završnici Leeds i drugi 1963. izgubivši u završnici od Valencije.

Od velike pobjede prošlo je točno 50 godina, a članovi tatadašnje momčadi to su i proslavili.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Ovo okupljanje nije propustio ni gradonačelnik Milan Bandić, a na torti je bila fotgrafija Zlatne momčadi.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

 


Komentari