Europsko rukometno prvenstvo održat će se u zagrebačkoj Areni unatoč dugovima

FOTO: Ivan Klindić

Zagrebačka Arena odabrana je za domaćina polufinala i finala, a za te je utakmice ostalo svega petstotinjak utakmica na raspolaganju. 

Samo tri dana prije početka Europskog rukometnog prvenstva pojavila se informacija da bi Ingra, tvrtka koja je izgradila zagrebačku Arenu, zbog nerazjašnjenih dugovanja mogla zabraniti održavanje prvenstva u toj dvorani.

>>> Ništa od Europskog prvenstva u rukometu u zagrebačkoj Areni?!

“Sutra ujutro šaljemo dopis Hrvatskom rukometnom savezu da se utakmice Europskog rukometnog prvenstva nažalost neće moći igrati u Areni Zagreb”, kazao je jučer Igor Oppenheim, predsjednik uprave Ingre za 24 sata. Međutim, oglasio se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“Holding je sve platio, nema dugova. Indeksacija je osam mjeseci na djelu, zatraženo je mišljenje Pravnog fakulteta – mislim da je sada to pri kraju”, poručio je Bandić, javlja HRT. Bandić je građanima poručio da kupe kartu za utakmice i u Splitu i u Zagrebu jer će Hrvatska u finale.

Nadalje, HRT doznaje i da je Vlada sve svoje obveze podmirila sa zadnjim danima prošle godine te da nema razloga da se utakmice ne igraju u Areni. Šef rukometnog Saveza Tomislav Grahovac u nevjerici je dočekao vijest o potencijalnom zatvaranju Arene te je kazao da mu je teško shvatiti da se sve događa nekoliko dana uoči prvenstva.

Osim utakmica po skupinama, zagrebačka Arena odabrana je za domaćina polufinala i finala, a za te je utakmice ostalo svega petstotinjak utakmica na raspolaganju. Prve utakmice u Areni trebaju se odigrati u subotu.

Priopćenje Ingre

No, u službenom priopćenju Ingra tvrdi da će prvenstva ipak biti, bez obzira na dugove. Europsko rukometno prvenstvo održat će se u Areni Zagreb bez obzira na neriješena sporna pitanja između Ingre, Grada Zagreba i Vlade RH, poručili su iz Ingre na službenim stranicama tvrtke.

Žele da se Europsko prvenstvo održi, ali i da se ispoštuje ugovor.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Budući da je nakon održanog Svjetskog rukometnog prvenstva u siječnju 2009. godine u Areni Zagreb, ostao nepodmiren dug prema Laništu d.o.o. (tvrtka članica Ingra Grupe koja je izgradila Arenu Zagreb) u visini cca 1,5 milijuna kuna koji iznos nije želio podmiriti ni Hrvatski rukometni savez, Grad Zagreb niti Vlada RH (organizatori prvenstva), zatražili smo prije održavanja Europskog rukometnog prvenstva od Hrvatskog rukometnog saveza da se unaprijed osiguraju ukupna potrebna sredstva za što smo dobili odgovarajuća uvjeravanja od HRS-a, kako se ne bi ponovio slučaj iz siječnja 2009.

Sve potrebne tehničke pripreme od strane Laništa za održavanje prvenstva su na vrijeme obavljena, tako da ne postoje nikakve prepreke za održavanja prvenstva.

Vlada RH i Grad Zagreb su 13.6.2007.g. sklopili Sporazum o zajedničkom financiranju zakupnine Arene Zagreb (u prilogu) kojim su preuzeli proračunsku obvezu da idućih 28 godina osiguraju sredstva za plaćanje godišnje zakupnine prema Ugovoru o zakupu između Laništa d.o.o. i Zagrebačkog holdinga od 14.6.2007., svaki u polovici iznosa.

Tim sporazumom jasno su definirane obveze javnog partnera, a Ugovorom o zakupu kojeg su sklopili Zagrebački holding i Lanište (u ime Vlade RH i Grada Zagreba) definirane su obveze privatnog partnera (Laništa) koje su u potpunosti ispunjene.

Člankom 21. tč. 3. Ugovora o zakupu ugovoreno je da će do dana konačnog dovršenja građevine (15.12.2008.), Zakupnik (Zagrebački holding) uplatiti Zakupodavcu (Laništu) depozit u iznosu koji odgovara 12 mjesečnih zakupnina uvećano za iznos pripadajućeg PDV-a.

Usprkos činjenici da depozit nije uplaćen u roku, Lanište je omogućilo održavanje Svjetskog rukometnog prvenstva u siječnju 2009. Depozit je naknadno uplaćen u lipnju 2009. i na njega nije obračunata kamata premda je ugovorena u iznosu od 15% na sve dospjele, a neplaćene obveze.

Za potrebe izgradnje Arene Zagreb Ingra odnosno Lanište se zadužilo kod inozemne banke za kredit u iznosu od 50 milijuna eura uz promjenjivu kamatnu stopu. Ukupni trošak izgradnje Arene Zagreb uključivo komunalne naknade, naknade za vode, šume i sva ostala davanja iznosi više od 115 milijuna eura.

Depozit je platio Zagrebački holding iz vlastitih sredstava, a ne koliko je nama poznato ugovorni javni partner (Vlada RH i Grad Zagreb).

Budući da smo bili u obvezi redovnog podmirenja obveza prema inozemnoj banci, a nismo na vrijeme primali ratu zakupnine, to smo isplatili iz depozita iznos od 17,5 milijuna kuna koji do današnjeg dana nije vraćen na depozitni račun protivno odredbama Ugovora o zakupu koje predviđaju nadopunu u roku od 15 dana od dana korištenja depozitnih sredstava.

Temeljem Ugovora o zakupu, Zakupoprimac (Zagrebački holding u ime Vlade RH i Grada Zagreba) imao je mogućnost jednokratnog otkupa Arene Zagreb u osmoj godini korištenja za iznos od 80,5 milijuna eura jednokratnom uplatom, što nije iskoristilo.

Nastavno na tu činjenicu, a sukladno čl. 4. tč.1. dodatka 1. Ugovoru o zakupu, zakupodavac (Lanište) je primijenilo indeksaciju za prethodnih 7 godina kada indeksacija nije bila primijenjena i došlo je do iznosa temeljem nalaza financijskog vještaka (u prilogu), a koji je na zahtjev Zagrebačkog holdinga (Vlade RH i Grada Zagreba) plaćen u 6 jednakih kvartalnih rata bez kamata u razdoblju od 15.6.2016. do 15.9.2017.,a ne jednokratno kao što je bilo predviđeno Ugovorom o zakupu.

Iz svega gore navedenog vidljivo je da je Lanište – Ingra uložilo znatna sredstva u izgradnju, opremanje i održavanje Arene Zagreb i da je sukladno Ugovoru o zakupu ispunilo sve svoje ugovorne obveze, a s druge strane u nizu slučajeva Vlada RH i Grad Zagreb nisu ispunili svoje obveze sukladno Zajedničkom sporazumu i Ugovoru o zakupu iz 2007. godine.

Koliko je nama poznato Vlada RH je pokrenula postupak utvrđivanja ispravnosti priloženog Nalaza financijskog vještaka (koji je jedan od priznatijih sudskih vještaka za financije u Hrvatskoj) nakon proteka više od godinu dana od dospijeća navedene obveze koja je dospjela u siječnju 2017. Suglasnost Vlade RH i Grada Zagreba s Nalazom financijskog vještačenja je jedan od važnijih dokumenata za sastavljanje financijskih izvještaja za 2017. godinu za Lanište d.o.o. i zahtjev je revizora koji provodi reviziju financijskih izvještaja Laništa za 2017.g.

Sa zadovoljstvom možemo istaći da je Arena Zagreb, izgrađena u roku od 500 dana, u posljednjih devet godina pozicionirala Zagreb među gradovima koje su u stanju svojim građanima i brojnim posjetiteljima ponuditi iste sadržaje kao i najveće svjetske metropole, svojom je arhitekturom već dosada postala jednim od zagrebačkih simbola, a njena gradnja imala je i bitan utjecaj na širenje i razvoj grada, budući da je izborom lokacije oživjelo i razvilo se cijelo jedno gradsko naselje. Isto tako, održavanje Arene Zagreb je na iznimno visokoj razini te njeni posjetitelji i danas uživaju u jednako kvalitetnom iskustvu kao i na samom početku.

Što se tiče javnog partnera, možemo naglasiti da Zagrebački holding posljednjih nekoliko godina u potpunosti ispunjava sve svoje obveze pravovremeno, i da je zajednička suradnja Zagrebačkog holdinga i Laništa zaslužna za sve spektakularne događaje koji su se događali, koji se događaju i koji će se događati u Areni.

Žalimo što je Zagrebački holding u poziciji usamljenog javnog partnera, i što Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb nisu ispunjavali preuzete obveze.


Komentari