Zagrepčanka o životu u Dublinu: ‘Zarađujem trostruko više od prosječne hrvatske plaće’

FOTO: Wikimedia / Pixabay

Blogerica je rodom iz Zagreba, a u Dublin se sa suprugom i djecom odselila prije četiri godine.

Odlazak mladih Hrvata u inozemstvo postala je već svakodnevica i sve češće možemo čitati o životu Hrvata van Hrvatske, najviše o onima koji su otišli u Njemačku, Irsku i Kanadu. Sudeći prema pričama, sretni su i zadovoljni.

Jedna od njih je Ana-Marije Hota iz Zagreba, danas stanovnica Dublina i blogerica koja Hrvatima, koji planiraju otići iz zemlje, otkriva sve o životu u Irskoj.

Ana-Marija je u Irsku otišla među prvima 2013. godine, a s njom su otišli i suprug i djeca.

Ondje se zaposlila kao frizerka što po struci i je, a u “Irish Timesu” proglašena je jednom od najboljih u Dublinu. Kako ističe, zarađuje gotovo trostruko više od prosječne hrvatske plaće, a istaknula je i da su uvjeti za rad idealni. Zaljubila se u Dublin i iznimno je zadovoljna svojim životom.

Za Slobodnu Dalmaciju opisala je svoj uobičajeni dan: “Počinje kao i svakoj mami, spremanjem djece za školu, doručkom, nezaobilaznom kavom. Budim se u 7.30, odgovorim na nekoliko mailova čitatelja, provjerim društvene mreže.

Radno vrijeme je od 10 do 19 sati, s pauzom za ručak od sat vremena. Dosta se radi, ali nakon posla često odemo na piće, što je stari običaj u Iraca koji su veoma druželjubivi. Vikendima sam slobodna i onda s obitelji uvijek idem na izlete u prirodu. Život je ovdje stvarno skladan, a uvjeti za rad su idealni.”

U Hrvatsku se ne namjerava vraćati jer je, ističe, prezadovoljna, a ako se ikada i vrati, kaže da će to biti u starosti na nekom osamljenom mjestu uz more.

“Hrvatska bi morala postati neka puno drukčija zemlja – pravednija, uspješnija, multikulturalna, s manje zlobe i zavisti, te zabadanja u tuđi život”, zaključila je blogerica.


Komentari