SKRIVENA PROŠLOST ZAGREBA: Grb grada djelo je masona

hr.wikipedia.org

Na svakom koraku zagrebačkih ulica.

Masonska piramida,  spomenik je podignut u čast 900 godina od osnutka Zagrebačke biskupije, koji od samoga početka prate mnoge kontroverze. Naime, piramida s odlomljenim vrhom jedan je od najistaknutijih masonskih simbola.  Sama piramida simbol je inteligencije, odnosno vrh predstavlja najviši stupanj inteligencije. Ili one koji su na vrhu svijeta?

Ovaj spomenik dar je masonerije s ciljem manipulacije, a obljetnica biskupije iskorištena je u svrhu diskretnog “serviranja” Zagrepčanima jednog od masonskih simbola.

Numerolozi naučavaju da se brojevi sadržani u vašem imenu ili datumu rođenja, ponašaju na način da se žele uklopiti u omjere stvarnosti u kojoj se nalazite. Iz perspektive numerološkog nauka, brojevi ukodirani u ovaj spomenik zaista pokazuju neki uzorak, a ponavljani uzorci nisu slučajnost. Oni su uvijek posljedica namjere, ideje – plana.

Netko tko bi želio pokoriti čovječanstvo, svakako bi iskoristio ovakvu mogućnost manipulacije, a mnogi tvrde da se to upravo i događa. Primjerice, Zagrebačka nadbiskupija osnovana je  11.12.1852. godine. Spomenik podignut njoj u čast ne nosi taj datum, datum njegova otkrivanja bio je 16.11.1995. godine. Zbrajamo: 1+6+1+1+1+9+9+5=33.

Zanimljivo je da se 33. stupanj  smatra najvišim stupnjem u masoneriji.

Neven Iveta bavi se tumačenjem prikrivenih simbola koje nalazimo na svakom koraku zagrebačkih ulica. On je došao do nevjerojatnih saznanja o našemu gradu koja prenosimo u daljnjem tekstu. I nije spomenik u obliku piramide jedini masonski znak u gradu. Jedan od njih je i sam grb Grada Zagreba.

Pogledajmo sam grb Grada Zagreba

Grb Zagreba osmislio je Ivan pl. Bojničić. On je bio povjesničar, heraldičar, bavio se sfragistikom, diplomatikom, genealogijom, numizmatikom, arheologijom. Također je poznato da je pripadao masonima, društvu u kojem se sve vrti oko simbola i rituala. Upravo se u masonskim simbolima sakrivaju dobro zamaskirane najdublje masonske tajne i okultna učenja.

Neven Iveta
Neven Iveta

Ivan pl. Bojničić masonstvu je pristupio 1890. godine, kada je bio primljen u mađarsku ložu. 1892. godine, u Zagrebu je utemeljena prva loža koja je radila na hrvatskom jeziku – Hrvatska vila. Uz petnaestak članova, mahom uglednih intelektualaca i zaslužnika, Bojničić je bio njen prvi starješina. Ivan pl. Bojničić, s mladim slikarom Brankom Šenoa, također masonom, 1896. godine izradio idejnu verziju grba.

Zeleni brijeg predstavlja brdo Gradec, a utvrda (utvrđeni grad) s 3 kule predstavlja naselje Gradec – jedno od najstarijih dijelova današnjeg Zagreba. Otvorena vrata (na zidinama utvrđenog grada) simboliziraju gostoljubivost njegovih stanovnika, kao i spremnost građana da pruže svoju zaštitu svakom gostu i utočište putniku – namjerniku. Zvijezda i mlađak simboli su starih slavenskih predkršćanskih božanstava ljepote i ljubavi – božice Lade (prikazivane u narodu kao zvijezda) i boga Lelja (prikazivanog u liku mladog mjeseca), a voditelji hrvatskog narodnog preporoda nazvali su ih “leljiva” i koristili su ih kao “ilirski” (tj, hrvatski) grb.

Ilirski grb/Iveta
Ilirski grb/Iveta

Gdje je nestao lav?

Ivan pl. Bojničić dobro je poznavao dotadašnje simbole grada. Kao vrsnom heraldičaru teško da mu je promaknuo lav sa grba iz 15. stoljeća uklesan na sjeverozapadnom zidu crkve sv. Marka. S obzirom da je bio mason, vrlo vjerojatno je prepoznao u njemu jednu drevnu masonsku legendu, mit i okultno učenje. Postoji mogućnost da on u svom idejnom rješenju uopće nije uklonio lava iz grba, već ga je koristeći se masonskim mitom i simbolikom, samo sakrio i na taj način mu omogućio da kao prikriveni simbol i dalje bude prisutan na grbu.

Iveta
Iveta
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Mit kazuje kako je kralj Solomon pri izgradnji hrama postavio Hirama Abifa kao glavnog arhitekta jer je ovaj znao svete tajne majstora zidara po kojima je hram trebao biti sagrađen. No kako to već biva u pričama, troje graditelja nižeg ranga, želeći se dokopati svete tajne, urotili su se protiv Hirama Abifa. Za vrijeme popodnevnog odmora Jubela, Jubelo i Jubelum, opkolivši samog Hirama u hramu, pokušali su ga natjerati da im oda svetu tajnu.

Kako ovaj to nije želio, troje zavjerenika ga je, svaki sa jednim udarcem, napokon usmrtilo. Kada se priča konačno rasplela i kada su urotnici otkriveni i kažnjeni, kada je mrtvo tijelo Hirama Abifa pronađeno, dolazi dio priče koji je poslužio da se lav neprimjetno sakrije među simbolima suvremenog grba Zagreba. Kralj Solomon zapovjedio je jednom od majstora koji su radili na hramu da podigne mrtvo tijelo Hirama Abifa.

Stiskom šake majstora prvog stupnja sa Hirama je samo otpao dio već natrulog mesa te ga ovaj nije uspio podići. Tada je kralj naredio zanatliji drugog stupnja da podigne Hirama, ali ni ovome to nije uspjelo. Tek nakon molitve, sam kralj Solomon, primio je mrtvog Hirama i stiskom majstora trećeg stupnja“snažnim stiskom lavlje šape” – tijelo majstora se podiglo iz groba u kojemu je sakriveno ležalo. Tek nakon toga, kralj Solomon je naredio da se Hiram Abif ceremonijalno pokopa u najsvetiji centralni dio hrama. [/box]

Biografija Ivana pl. Bojničića daje naslutiti da je on u grbu Zagreba iz 15. stoljeća itekako prepoznao masonski mit o Hiramu Abifu. Na tom grbu lav svojim snažnim stiskom podiže ili drži podignut grad sa tri kule  ispod nebeskog svoda naznačenog zvijezdom i polumjesecom.

grb-zg-grbagrb-zg-zg

Skriven u štitu

U heraldici lav je često prikazivan simbol. Vjerojatno je to baš zbog starih astroliškuh legendi, u kojima je sunce bilo najsnažnije u znaku lava omogučavavši tako život i blagodat na zemlji. Dakle, osim što je lav kralj životinja i među njima dominira svojom snagom i pojavom, on čuvajući sunce u svom znaku kada je ono najjače, dominira i među astrološkim znakovima, na nebeskom svodu.

I baš tu situaciju lavlje dominacije na nebeskom svodu, drevni graditelji i Slobodni zidari prenijeli su u arhitekturu. Prepoznavši u vršnom kamenu najsnažniji dio svoda, jer nosi najveći teret na sebi, uočili su analogiju između nebeskog i arhitektonskog svoda.

Drevni su zidari na vršnom kamenu svodova, obično iznad vratiju, često postavljali prikaz lava. Taj motiv ćete često primjetiti pogotovo na starijim zgradama. Na idejnom rješenju grba grada Zagreba, upravo u simbolici vršnog kamena na svodu iznad otvorenih vratiju srebrnog grada, sakriva se simbol našeg lava iz 15. stoljeća.

grb-zg
Iveta

Smješten u samoj sredini štita sa njegove lijeve i desne strane nalaze se po tri kamena simbolizirajući proljetne i jesenske znakove zodijaka na nebeskom svodu. Sam vršni ili ključni kamen na taj način simbolizira snagu i vladavinu sunca u znaku lava. Svih sedam kamena na svodu tako simbolizira sedmerostruki ciklus regeneracije sunca, koje za svojega života (ljeta) prolazi kroz sedam astroloških znakova na eklitičkoj polukružnici cijelog zodijaka.

Spretnom manipulacijom simbola postignuto je da lav, baš kao i na grbu iz 15. stoljeća, svojom snagom  ponovno drži čitav grad, čitav grb, čitavu simboličku konstrukciju uzdignutu i na okupu.

Ivan pl. Bojničić je bio mason i gotovo sigurno je bio upućen u okultna ili skrivena znanja masonerije u Zagrebu tog doba. Sigurno je bio upućen u alegorijsku priču i mit o Hiramu Abifu, i sigurno je itekako dobro poznavao simbole povezane sa tim mitom.

>>>MASONI U ZAGREBU NISU MIT? Evo gdje se nalazi prva masonska loža

 

 


Komentari