Mračni Zagreb: Ovo su najjeziviji misteriji našeg grada

FOTO: Ivan Klindić

Prošećite misterioznim dijelom Zagreba.

Neke priče iz prošlosti grada ostavljaju bez teksta, ali i bez realnog objašnjenja. Zanimljivo, u pričama o opsjednutim mjestima u Zagrebu, nalazi se i Vila Pongratz smještena u Visokoj ulici, koja se spominjala kao potencijalno obivalište predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

No, nije vila u Visokoj jedina koja se spominje u tom kontekstu. Jedna od poznatijih legendi o duhovima veže se uz bolnicu Brestovac, koja je nekoć bila najmodernije lječilište bolesti dišnog sustava u ovom dijelu Europe. Bolnica je sagrađena na obroncima Medvednice, a istu je inicirao liječnik i novinar Milivoj Dežman iz ljubavi prema zagrebačkoj glumici nadaleko poznato po svojoj ljepoti Ljerki Šram.

stari.pp-medvednica.hr
stari.pp-medvednica.hr

Ova zagrebačka dama bolovala je od tuberkuloze, a preminula je na Dežmanovim rukama baš u tom sanatariju koji je radio do 1968. godine. Njegova vrata tada bivaju zatvorena zbog navodnih medicinskih metoda u liječenju te kobne bolesti, a ubrzo po zatvaranju bolnice gradom se proširila legenda o čudnoj energiji i duhovima koji onuda lutaju. Mnogi vjeruju kako je riječ o duhu lijepe Ljerke. Oni nešto realniji kazuju kako se bolnica zatvorila zbog promjena u zdravstvenom sustavu.

Vila na Britancu navodno je ukleta

Vila nekadašnje građanske obitelji Auer smještena je na Britanskom trgu u Nazorovoj 10, a sagrađena je davne 1903 godine. Za njenu gradnju zaslužan je arhitekt Viktor Kovačić. Mit o čudnoj energiji počinje iste godine kada i gradnja, s time da treba znati kako je to bila jedna od triju vila u toj ulici.

 Davor Visnjic/PIXSEL
Davor Visnjic/PIXSEL

Njezina lokacija između Nazorove ulice i Rokovog perivoja posebno je zanimljiva, jer perivoj se opisuje kao uklet jer je na tome mjestu ranije bilo groblje. Crkva na Rokovu perivoju također kazuje o tome, a u istoj ulici na broju osam bila je smještena mrtvačnica.

Ostaci groblja preseljeni su 1907. godine, ali mjesto je ostalo ukleto. U svibnju 2011. kuću preuzima novi vlasnik Zdravko Raškaj koji se bazirao na njenu obnovu. No, to ne znači da su glasine o ukletoj kući prestale te se i danas mogu čuti priče o škripanju, plaču i jecajima koji su dolazili baš iz tih zidova.

Jedno od mjesta koje prema legendama obilaze duhovi jest i Jurjevsko groblje, znano kao Kraj kestena. Drvena kapelica posvećena sv. Jurju spominje se 1377-, ali prije toga na tom je mjestu bilo groblje za siromašne. Godine 1729 sagrađena je nova kapelica posvećen sv. Jurju s kriptom i proširenim grobljem uz nju.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

A 1825. godine gradski magistar odlučio je otkupiti vinograde s istočne i sjeverne strane starog groblja kako bi se dodatno proširili. Jurjevsko groblje zatvoreno je 1876, kada počinju pokopi na Mirogoju, nekadašnjem imanju Ljudevita Gaja, koji je također prvo pokopan na Jurjevskom groblju, a tek kasnije premješten u Mirogojske arkade.


Komentari