Misterij imena ‘Zagreb’: Je li legenda o Mandi i žednom junaku samo ljubavna priča?

Facebook

Jeste li se ikad zapitali što se krije iza cijele ove priče?

Postoji više legendi o postanku našeg grada, kao i o nastanku imena Zagreb. Jedna od njih, manje poznata, veže se za staru Vlašku ulicu i blaženog Augustina Kažotića.

Biskup Augustin je u vrijeme velike suše, kada se podizala zagrebačka stolna crkva svojim molitvama od Boga izmolio nepresušno vrelo. Biskup Kažotić , predvodeći veliku procesiju ispod svog grada, zastao je i motikom odgrnuo nešto zemlje iz koje je u tom času potekla voda.

To je ono vrelo što i danas teče ispod biskupskog grada. Ovaj izvor nikad ne presušuje i njegova voda, nekoć kao i sada, isto tako služi i za lijek protiv groznice.

A što je s Mandom?

Onu drugu, najpoznatiju legendu koja kazuje o Mandi i žednom junaku, znamo svi. No, jeste li se ikad zapitali što se krije iza cijele ove priče? Neven Iveta istražuje povijest Zagreba, na malo drugačiji način te se upustio u “dekodiranje zagrebačkog koda”, odnosno u dešifriranje mita o Mandi i njenom junaku.

Iako ne znamo o kojem se žednom junaku radilo, prema skrivenom sadržaju priče, moglo bi biti da se iza priče krije još jedna verzija potrage za Svetim Gralom (pehar).

Prema legendi o nastanku grada Zagreba neki neznani, mlađan i smjeli junak krenuo je od kuće u bijeli svijet. I baš kako to uvijek biva i naš se junak na svojem putovanju našao u nevolji.

Mit kazuje kako ga je ta nevolja snašla kada je kročio u “polje pusto“, što nikako ne odgovara stvarnom stanju u krajolicima Zagreba koji su bogati vodom. Vjerojatnije je da se tu ipak radi o prenesenom značenju po kojemu bi “polje pusto” predstavljalo unutarnju prazninu i pustoš koja je junaka i natjerala na potragu za ispunjenjem.

Jedan zanimljivi trag bi mogao upućivati da se ovdje zaista radi o jednoj verziji tog slavnog mita, samo je ime junaka iz legendarne Eschenbachove poeme. Naime, ime Parzival, ili Parceval, može se protumačiti i kao “Parce a Val”, što u prijevodu znači “kroz dolinu”, ili “dolinu proći”, što daje naslutiti da bi se moglo raditi upravo o dolini potoka Medveščaka.

Baš u toj dolini, na mjestu gdje je prema legendi klonuo žedni junak pojavljuje se Manda (od imena Magdalena) koja je utažila njegovu žeđ tj. žudnju za duhovnom puninom. Spomen na taj događaj nalazi se danas na Trgu bana Jelačića u obliku zdenca Manduševac koji podsjeća na kamenu posudu, a što cijelu ovu priču vraća njenim predkršćanskim korijenima.

Misterij iza misterija

Naime, zdenac Manduševac nije uvijek izgledao kako izgleda danas. Kada su ga prilikom preuređenja ondašnjeg Trga Republike (1986) ponovno otkrili, zdenac je uređen i izveden na način da je u sebi sadržavao kamene ostatke izvornog zdenca.

Podsjetimo se opet na ep Parzival koji opisuje Gral kao kamen koji sadrži čudesne moći, što nas uz sve gore navedeno upućuje na mogućnost da legenda o nastanku imena Zagreb, na neki način, govori i o legendi o jednoj od najbolje čuvanih alkemijskih tajni – misterij kamena mudraca.

U tom smislu, sam kraj legende o Mandi i žednom junaku, kad Manda junaku kaže: “Al´ na mjestu, tu, gdje si susto, Po suhom pijesku snažno zagrebi!“ otkriva nam jednu alkemijsku mudrost poznatiju pod kraticom “V.I.T.R.I.O.L.” (Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem“, prevedeno – Posjeti unutrašnjost Zemlje pročišćavanjem pronaći ćeš skriveni kamen (kamen mudrosti).

Najme, gledajući u prenesenom smislu Manda junaku nije donijela vrč niti kalež sa vodom ili nekim diviniziranim napitkom, već mu je jasno dala do znanja da on (kao junak) sam mora pronaći snagu te zagrepsti i kopati po vlastitoj praznoj i pustoj duši i tek tako pronaći tajnu nad tajnama, misterij ili smisao koja će mu ugasiti žeđ ili žudnju.

Naravno, kada je junak učinio točno onako kako mu je Manda rekla – osjetio je, kako mit to ovaj put nedvosmisleno otkriva – “blaženstvo nikad veće”.

Upravo iz te tajne nad tajnama, Mandine formule za pronalazak kamena mudraca, dakle – iz glagola “zagrepsti” nastalo je i ime grada Zagreba.

Iza misterija uvijek se krije još poneka intriga, a naš Zagreb nepresušno je vrelo mističnih priča isprepletenih oko njegove dvije kule- baš poput Manduševca koji mudro krije pravu istinu.


Komentari