Legenda o Veroniki Desinićkoj: Veliki Tabor skriva jezivu priču

FOTO: Flickr
Navodno njezin plač i jecaji odzvanjaju hodnicima staroga dvorca.

Prema legendi, nekada davno vladao je moćni ban grof Herman II. Celjski. Njegov mladi sin Fridrik, jašući očevim posjedima zagledao se u nježnu zlatokosu ljepoticu Veroniku. Između Veronike i Fridrika buknula je uzajamna ljubav koja nije bila po volji starom Hermanu.

Fridrik se prethodno morao oženiti za Elizabetu, jedinu kćer Stjepana Frankopana Modruškog kako bi se Celjski domogli polovice Krka i gradova u Vinodolu.

Iako su bili u braku nije bilo ljubavi između Fridrika i Elizabete, čak ni kada im se rodio sin Ulrik. Kako je Herman bio sve stariji, Fridrik je često s njim boravio u Velikom Taboru i zaljubio se u Veroniku Desinić. U početku su skrivali svoju ljubav, ali su je kasnije otvoreno pokazivali.

Unatoč njegovom protivljenju, Fridrik i Veronika pobjegli su u grad Fridrihštajn u blizini Kočevja u Sloveniji gdje su se potajno vjenčali. Stari grof Herman ubrzo je doznao za njihovo vjenčanje te je poslao vojsku s nalogom da uhvate ljubavnike.

Fridrik je uspio spasiti Veroniku iz grada, te je ona pobjegla preko Gorskoga kotara i Kalnika do seoca Sveta Margita. Fridrika su očevi vojnici uhvatili i zatvorili u Celjsku kulu, usku i visoku oko 23 m. Od tada se ta kula zove Fridrikova kula.

Veroniku su Hermanovi vojnici zatvorili u Velikom Taboru. Herman je nesretnu Veroniku optužio da je vještica koja je zavela njegova sina. Organizirano je suđenje koje je trajalo puna dva dana.

U predvečerje drugog dana suci su izjavili:

Gospodine bane! Na ovoj djevojci nema nikakve krivice, a kamoli zločina. Jedino što gaji veliku ljubav prema vašem sinu Fridriku. No, presvijetli bane, ljubav nikada nije bila grijeh, a kamoli zločin. Ljubav je jedna od najljepših ljudskih vrlina! Time je naš posao, presvijetli bane završen.

Međutim, Herman nije odustajao. Sudac je bio pronađen mrtav, a Hermanovi vitezovi su ulovili Veroniku na putu za Ptuj i odveli je u Ojstric gdje su ju bacili u ribnjak i ubili. Njeno mrtvo tijelo uzidali su u zid koji spaja peterokutnu kulu s ulazom u dvorac.

Nakon pet godina Fridrik je izašao iz Celjske kule i otišao u Kostanjevicu, ali tamo nije pronašao Veroniku. Bio je potpuno psihički slomljen i ostao bez ljubavi svog života.

Čišćenjem dvorca Veliki Tabor i njegove restauracije kod Desinića, 1982. godine pronađena je među ruševinama ženska lubanja.

Je li lubanja potvrda legende o nesretnoj ljubavi i teškoj sudbini jedne djevojke?

 


Komentari