(FOTO) Ovo kultno mjesto bilo je glavno sastajalište Zagrepčana

FOTO: Dražen Komar

Na uglu Demeterove i Basaričekove nalazila se omiljena zagrebačka gostionica.

Današnja Demetrova ulica nekada je nosila naziv Pivarska ulica. U toj je je ulici na uglu nekada stajala slavna gostionica ‘Matejna’. U njoj su se okupljali svi zagrebački umjetnici i bila je glavno sastajalište građana.

Mnogi su je slikari ovjekovječili u svojim djelima, a književnicima je bila nepresušan izvor informacija. Na blogu Slike i novosti navodi se da su u nju zalazili brojni hrvatski pisci – Harambašić, Šenoa, Ujević, Krklec i Majer. Posebno ju je volio Antun Gustav Matoš koji je u njoj često boravio.

Kako je navedeno u knjizi Priče o gradu Zagrebu, Zdravka Kuzmića, srušena je 1936. godine. Dvije godine kasnije arhitekt Alfred Albini na njenom je mjestu smjestio suvremenu zgradu. ‘Bila je to kuća Vladimirka Arka i u to doba bila je najmodernija vila na Gornjem gradu.

Kanije je adaptirana od strane Ante Topić Mimare, koji je Hrvatskoj poklonio svoju zbirku od više od 3000 umjetnina. Ante Topić Mimara u njoj je proveo svoje zadnje dane. Time je bivša gostionica ‘Matejna’ postala ‘Mimarina vila’.

Autorica: Iva Pavić


Komentari