Zagrebački konobari otkrivaju: Ove dvije vrste gostiju najviše im idu na živce!

Ivan Ramađa

Najteže je raditi s ljudima, no kako je biti u poziciji ispunjavanja prohtjeva svakome gostu, znaju samo konobari.

Razgovarali smo sa zagrebačkim konobarima, a oni su nam otkrili kakvi gosti su Zagrepčani i njihovi posjetitelji te što nikako ne smijete raditi u kafiću. Složili su se u jednom – najgori gosti su roditelji s malom djecom koji nemaju kontrolu nad dječjim ponašanjem, kao i oni s manjkom osnovne kulture, a objasnili su nam i zašto je to tako.

“Dijete, ponukano dosadom dok roditelji ispijaju kavu ne obazirući se na njega, glumi konobara po kafiću i preslaguje stolove što nama otežava rad. Idući su gosti koji ne znaju niti pozdraviti prilikom ulaska u lokal, nego odmah s vrata naručuju. Naravno tu se ne može očekivati zahvala, pozdrav pri odlasku, a ni bakšiš.”

Da gosti nerijetko ne znaju ni što naručuju, potvrdili su nam popisom najčudnijih narudžbi.

Najčudnije narudžbe

“Često se događa da gost naruči “expresso” pa onda blijedo gleda u kavu koju sam mu donio, ne znajući ni što je to.” , rekao nam je Filip, konobar iz malog kvartovskog kafića. ” Obična kava, produžena s malo mlijeka ili nes kava, ali da nije kakao, nego kava od čokolade.”, otkrio nam je Fran koji radi na frekventnoj lokaciji u gradu.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Nijemci su im najdraži gosti

Što se tiče zagrebačkih posjetitelja, očekivano su se složili da su najkulturniji Nijemci.

“Uvijek pozdrave, ostave stol iza sebe uredan, a darežljivi su i po pitanju bakšiša.”, rekli su nam, a otkrili su i čija kultura je na najnižoj razini. “Kinezi i Talijani. Uvijek iza sebe ostave smeće koje moraš čistiti.”, rekao nam je Ivan.

Da su Hrvati još uvijek galantni gosti potvrdili su nam podatkom da većina njih ostavlja bakšiš te zna cijeniti trud i pažnju koja im se posvećuje. No, sa strancima nije baš tako: “Ostave nered iza sebe i hrpe otpada koji su donijeli iz vana, a račun plaćaju u lipama. Nerijetko ostave i kunu manje.”, požalio se Fran kojem su najdraži gosti Beograđani zbog kulturnog ponašanja i darežljivosti.

Radeći konobarski posao ovi dečki doživjeli su svašta, a Fran i Ivan su nam prepričali zanimljivu anegdotu kojoj su nedavno svjedočili:

“Gospođa koja je sjedila na terasi caffe bara zamijetila je ceradu kojom prekrivamo terasu te pozvala policiju. Naime, zaključila je da u toj ceradi skrivamo drogu. Naravno, došavši u lokal, policija se smijala s nama. “, ispričali su nam kroz smijeh.

Zagrepčani, kada idući put budete sjedali na kavu, imajte obzira prema onom tko vam je tu kavu i poslužio. Na ljubaznost uzvratite ljubaznošću, a na osmijeh osmijehom. Konobarski život doista nije lagan.

 


Komentari