Zagreb
+C

Inspiracija Marije Jurić Zagorke: Ova žena je bila prava Grička vještica

Vratili smo se u 1742. godinu u želji da saznamo tko je bila Barica Cindek.

Ova pekarica i piljarica, obavljala je svoj posao na samom Markovom trgu. Barica je bila vrlo uspješna, a gdje god se osjetio zamamni miris njenoga kruha, stvarao se dugački red u kojem su prevladavali muškarci opčinjeni njenom zavodljivošću i ljepotom. No, Barica nije padala na udvaranja, čak niti onih iz visokog društva.

Odbijeni pojedinci, povrijeđenog ega, zaključili su da je Barica ljubavnica samog vraga i kapetanica vještičijeg ceha! Zbog čega bi, u suprotnom odbila moćnike kao što su oni? Nije joj na ruku ni išlo to što su pojedine  “vještice” priznale suradnju s Baricom, a njene prijateljice navodno su vidjele vještičji znamen na Baricinom tijelu. Barica se, nažalost, zamijerila jednom od najvećih gornjogradskih moćnika– notaru Lacku Saleju koji je pokrenuo proces protiv nje, uz podršku dvije, na lomaču osuđene, “vještice”.

Baricu su htjeli spaliti, ali nije im uspjelo

Za to vrijeme, klima u Zagrebu je protiv spaljivanja nevinih žena pod optužbom da su vještice. Zahvaljujući tome, javlja se pokret za Baričino oslobođenje, a Baričina obitelj potkupljuje okrutnog notara Saleja. Potkupljivanje se pokazalo uspješnim te ovaj notar mijenja priču i zaboravlja koliko je povrijeđen Baričinim odbijanjem, a sve u suradnji sa svojim bratom koji je vodio proces protiv Barice. Zahvaljujući mitu, Barica je oslobođena optužbi, a one dvije osuđene žene povlače svoj iskaz protiv nje. Barica biva puštena na uvjetnu slobodu.

“Examination of a Witch” (1853) by T. H. Matteson
“Examination of a Witch” (1853) by T. H. Matteson

Optužnica “obične” piljarice

Nakon jedva tri mjeseca, Barica se odlučuje na hrabar potez- ona, obična piljarica diže optužnicu protiv notara Saleja. Naime, notar je osnovao “komisiju za traženje vražjeg biljega” na Baričinom golom tijelu što je Barica u svojoj optužnici i opisala. Barica je u svoju tužbu protiv notara uvrstila primanje mita, nagovaranje na blud i protuzakoniti traženje “vražjeg biljega” na njenome tijelu, budući da je to bilo dozvoljeno samo krvniku, koji je tu zadaću mogao obaviti jedino u mučionici.

Spaljeno je 138 žena, a među njima i Barica

Marija Jurić Zagorka detaljno je proučavala Baricu Cindek i njezin slučaj. Ta je priča postala inspiracija za lik Kontese Nere, a Zagorka u knjizi Malleus Maleficarum detaljno opisuje mučenje kroz koje je prošla.

Barica je spaljena na Zvedišću 4. rujna 1743.godine, a zadnje spaljivanje vještice odvilo se samo tri godine kasnije u “režiji”lokalnih kmetova.

Ovi progoni prestali su preko noći, baš kako su se i pojavili, a u svojoj krvavoj prošlosti broje čak 138 žena.

>>>VELIKA ISTINA O SPALJIVANJU VJEŠTICA: Žene su mučile gradske vlasti, a ne Crkva!

>>>MARIJA JURIĆ ZAGORKA: ‘Žena u politici u 19. st. smatrana je poput žene u javnoj kući’

>>>MAGIČNA PROŠLOST ZAGREBA: Izlet u povijest grada koji iznenađuje

Komentari

Provjerite

Photo: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Tajna dječjeg groba: Što se krije iza sablasne nadgrobne ploče u gornjogradskom dvorištu?

“Ovdje počiva Paul David von Vakanovich, umro 21. lipnja 1818. u četvrtoj godini starosti”- natpis ...