(FOTO) Legenda pred Kamenitim vratima: Jednim potezom oslobodio je grad

Ivan Ramađa

Legende opčinjavaju svojom tajnovitošću, zbog toga ih volimo, tražimo i stvaramo…Legenda o sv. Jurju i zmaju, jedna je od takvih, a na njezino postojanje “marljivo” nas podsjeća spomenik ispred Kamenitih vrata.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Legenda koja asocira na klasičnu borbu dobra i zla

Strašan zmaj prijetio je jednom gradu, svojim vatrenim i otrovnim dahom. Živio je u obližnjem jezeru, iz kojeg je svako malo izranjao, a obuzeti strahom, građani su mu žrtvovali svoje životinje te kasnije i djecu. Zmaj se okomio i na kraljevu kći jedinicu. Oteo je princezu, a vijest o otmici proširila se diljem svijeta.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Priča je stigla i do viteza Jurja koji je bio poznat po svojoj dobroti. Naime, ovaj vitez volio je pomagati ljudima te se tako uputio u maleni gradić kojemu je pomoć bila neophodna.[/box]

Pronašavši strašnog zmaja, Juraj ga je zamolio da ne uništava ljudima života te da pusti princezu na slobodu. Međutim, zmaj ga nije htio slušati nego je počeo rigati vatru na njega. Juraj je vidio da je princezin život u opasnosti, snažno se bacio kopljem na zmaja i ranio ga. Ova rana za zmaja je bila smrtonosna te je tako grad oslobođen, a cijelu zemlju obuzela je neopisiva sreća. Nakon pobjede nad zmajem, na njegov poziv, zemlja se obratila i pokrstila, njemu u zahvalnost.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa
[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Prikaz Svetog Jurja na konju rad je austrijskih kipara Andreasa Kompatschera i Arthura Windera te je jedan od rijetkih prikaza u trenutku kada je već ubio zmaja.[/box]

Sv. Juraj se moli i odaje počast protivniku. Kip je 1994. godine, na zahtjev Družbe Braća hrvatskog zmaja, postavljen ispred Kamenitih vrata gdje i danas stoji.

>>>JOŠ JEDNA ZAGREBAČKA LEGENDA: Priča o silnom topovskom pucnju koji je spasio Grič

>>>DRAGULJ GRADA ZAGREBA: Intrigantna legenda o kraljičinom zdencu (FOTO)


Komentari