Biser Medvednice: Legenda o Kraljičinom zdencu

Medvednica.info

Kraljičin zdenac – netaknuti dragulj Zagreba

Kraljičin zdenac ima višestoljetnu povijest. Spominje se u 15. stoljeću kao izvor čiste planinske vode, ali i nadahnjuje mnoge legende, pa i onu o zloj Crnoj kraljici, koja se krijepila u zdencima podno Medvedgrada. Tradicija i ljepota mnogih slapova i izvora, kao i poučna staza, koja od Šestina vodi prema Kraljičinom zdencu i progovara o biljnom i životinjskom svijetu Medvednice, razlozi su zbog kojih je to mjesto vrijedno posjetiti.

Kraljičin zdenac je zapravo snažan izvor pitke vode potoka Kraljevca, a ime je dobio prema legendarnoj nemiloj “Crnoj Kraljici” (pretpostavlja se da je to bila Barbara Celjska, druga žena kralja Sigismunda Luksemburškog).

Na tom je mjestu u 19. stoljeću uređen izvor i okoliš dok je grof Kulmer prije Drugog svjetskog rata napravio malo umjetno jezero odnosno ribogojilište s lugarnicom.

Legenda o Crnoj Kraljici

Bilo jednom da su uslijed velike suše usahnula sva vrela i zdenci na Medvednici. Sva osim dubokog zdenca na Medvedgradu kojim je gospodarila Crna Kraljica. Narod izmučen od žeđi uputi se k Crnoj Kraljici na Medvedgrad i zamoli je vode. No kraljica bi zle ćudi i seljacima vodu uskrati!

Žedan narod sav izmučen prepusti se milosti i nemilosti šume koja je tada bila prepuna medvjeda i drugih divljih zvijeri. Kad je narod došao do ovog mjesta, spazi vrelo koje tu prije nije postojalo. Napiju se vode, a zdenac Crne Kraljice nato usahnu.


Komentari