(VIDEO/FOTO) Turisti obožavaju ovu atrakciju: Upoznajte Zagreb na najšarmantniji način

FOTO: Dražen Komar

Turistička ponuda koja će vas odvesti u neka stara vremena i svojom posebnošću dati potpuno novu dimenziju.

Zagreb je prije dvije godine postao bogatiji za još jednu atrakciju koja je obogatila turističku ponudu grada. Riječ o projektu Eco Grupe pod nazivom Old Zagreb tour, atraktivnoj ruti za razgledavanje stare jezgre Zagreba i njegovih znamenitosti, koja nudi pogled na naš grad iz jedinstvene, ljepše i zanimljive perspektive, a sve iz električnog oldtimera.

Razgledavanje grada u vašem će sjećanju ostati kao nezaboravno iskustvo i doživljaj o kojem ćete s oduševljenjem pričati svojim bližnjima.

Ovaj projekt, uz potporu Hrvatske elektroprivrede, svake srijede do 27. rujna 2017. godine i u vremenu od 12 do 18 sati omogućuje besplatnu vožnju u električnoj replici Forda model T rutom kroz centar  Zagreba, točnije riječ o kružnoj vožnji po ruti park Zrinjevac-Trg kralja Tomislava-park Zrinjevac.

Ova će vam vožnja približiti vrijeme oldtimera kada su zagrebačke dame šetale sa suncobranima, a za gospodu je imperativ bio na ulicu kročiti s cilindrom na glavi.

Zagrepčani su sigurno na Zrinjevcu zamijetili šarmantne oldtimere koji putnike vode u razgledavanje grada i dodaju mu poseban šarm. Uz Old Zagreb tour Zagrepčani pobliže mogu upoznati svoj grad o otkriti najzanimljivije priče i tajne iz prošlosti koje će vam biti još bliže i stvarnije.

FOTO: Dražen Komar
FOTO: Dražen Komar
[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Ova jedinstvena atrakcija, osim što je obogatila turističu ponudu i promiče odgovornost prema okolišu, već je u prvoj godini nominirana i osvojila prestižnu nagradu Luxury Travel Guida, Exclusive Tour Operator of the Year, Croatia.[/box]

Turisti u vlastitom gradu

Portal Zagreb.info odlučio je iskoristiti “HEP – srijedom na struju” i provozati se Zagrebom kao pravih dama i uvažene gospode. Naš turistički vodič i vozač bio je 27-godišnji Luka Lisjak koji nas je proveo Zrinjevcem i Glavnim kolodvoru u neodoljivom šarmeru na četiri kotača. Imali smo samo jedan zadatak – udobno se smjestiti i prepustiti se voljenom gradu, našem turističkom vodiču i ugodnoj vožnji.

Luka nas je dočekao u standardnom radnom odijelu – crni cilindar, crno odijelo, crne cipele i bijela košulja. Naš uglađeni gospodin otvorio nam je vrata i pomogao da se udobno smjestimo u ovo retro prijevozno sredstvo..

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]”Ovo je replika Fordovog T modela koji se proizvodio od 1907. do 1922. godine u SAD-u. U tom periodu prodan je u 16 milijuna primjeraka. Riječ je o prvom autu koji je došao u masovnu upotrebu i koji je proizveden na pokretnoj traci. Svi modeli prije ovog izrađivani su ručno“, ispričao nam je Luka.[/box]

S obzirom na to da je riječ o električnom vozilu, njegovo pogonsko gorivo je električna energija koja se skladišti u bateriji, odnosno akumulatoru.

Baterija ima domet 100-injak kilometara nakon čega se mora puniti. Stotinjak kilometara ne može se potrošiti u jednoj smjeni. Auti nakon smjene ‘spavaju’ u garaži Tuškanac gdje se priključuju na struju do jutra. Otprilike tri sata im treba da se baterija od potpuno prazne napuni do potpuno pune“, kazao nam je naš sugovornik.

Krenuli smo put Tomislavca, Glavnog kolodvora, oko hotela Esplanade i Gajeve. Tijekom cijele vožnje pravili smo se da smo turisti koji su tek došli upoznati Zagreb, a Luka nas je kroz 10-ak minuta strpljivo upoznao sa Zagrebom i njegovim posebnostima i znamenitostima, ali i zanimljivim povijesnim činjenicama.

Aktivni tijekom cijele godine

Cijelim putem bili smo prava meta raznih fotoobjektiva, od turista do Zagrepčana koje ovakav prizor uvijek oduševi.

Također, Old Zagreb tour ture odrađuju cijele godine, i to sa stajališta na Gornjem gradu, no razlika je u tome što se te ture naplaćuju i najčešće ih koriste turisti, dok besplatne vožnje srijedom, koje traju do kraja rujna, najčešće koriste Zagrepčani.

Glavnina prometa je u ljetnim mjesecima, a zimskim mjesecima više se prilagođavaju vožnjama na poziv. Vožnje Gornjim gradom naplaćuju se po redovnom cjeniku i traju duže od promo vožnje na Zrinjevcu, a traju od pola sata do sat i pol i naplaćuje se od 200 do 400 kuna za cijeli automobil, koji prima po četiri putnika“, objašnjava nam Luka.

Rade i vožnje po želji, no one tada izlaze iz redovnog cjenika.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Provjerite njihovu ponudu za vjenčanja na stranicama Old Zagreb tourmailom ili telefonom na +385 95 654 6544.[/box]

Zagreb.info u retro vožnji Zagrebom

Tijekom vožnje snimili smo video razgledavanja grada u šarmantnom crnom oldtimeru, stoga pogledajte kako nam je bilo.

Ova vožnja može vam popraviti i najtmurniji jesenski dan!

Odgovornost prema okolišu

Neugodnosti u prometu od strane putnika i vozača dosad nisu doživjelu pa im tako ne smetaju ni poneki nervozni vozači koji “sjednu” na trubu. No, većina je svjesna da je riječ o turističkoj atrakciji koja građanima nudi laganu vožnju kroz Zagreb pa su Zagrepčani tolerantni i razumni što se tiče brzine.

U slučaju da se nešto dogodi, zaustavljamo vozilo i skrbimo o ozlijeđenom putniku. Iako se to nikada nije dogodilo, mi smo za to spremni“, ističe naš vozač.

Ovi vozači, kako bi turistima i Zagrepčanima mogli predstaviti grad, moraju biti komunikativni, prilagodljivi, otvorena duha, moraju imati znanje o Zagrebu i biti spremni na pružanje usluge vožnje turistima. Preporučljivo je zbog velikog broja turista znati barem engleski.

Također, velika prednosti ovih vožnji je činjenica da su one eco-friendly s ciljem promicanja elektromobilnosti i odgovornosti prema okolišu.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]”Ovom vožnjom ne samo da upijate grad i proširujete svoje znanje o Zagrebu nego u isto vrijeme brinete o okolišu jer se vozite u električnom vozilu koje je ekološki čisto i ne zagađuje atmosferu ispušnim plinovima. Ovo bi itekako mogao biti dobar primjer drugim vozačima i drugim tvrtkima da da svoja poslovna voza prebace na električni pogon i doprinesu očuvanju planeta i očuvanju atmosfere“, kazao nam je Luka[/box]

Vjenčanje iz snova u retro automobilu

Također, osim razgleda grada u retro automobilu, vječanja dobivaju dozu nesvakidašnje romantike, a ima li išta romantičnije od vožnje mladenaca u oldtimeru?”

Često ih za dan vjenčanju angažiraju agencije za organizaciju vjenčanja, sami mladenci, ali i roditelji mladenaca. Osim vjenčanja voze i za događaje poput promocija, krizmi i krštenja.

Svi auti su identični, razlika je jedino u boji – bijela i crna. U vožnji može uživati do četvero putnika, bilo da uz voljenu osobu kraj sebe želite romantični retro doživljaj grada ili pak s bliskim prijateljem na zanimljiv način otkriti sve što niste znali. Zasad Old Zagreb tour posjeduje šest vozila pa tako u vožnji može uživati sve zajedno 24 putnika.

‘Ovaj posao pravi je užitak’

Luka je po struci geograf pa mu turizam nije nimalo stran, a u svom je poslu pravi profesionalac.

Posao iz perspektive vozača je odličan. Nema stresa i pritiska, radiš s gostima, radiš na otvorenom, konstantna dinamika i komunikacija s velikom brojem ljudi. Znaš svoj posao, pravila su jasna koja se moraju poštivati i pravi je užitak ovo raditi“, kazao nam je Luka.

S obzirom na to da je Luka podrijetlom iz Međimurja, dolazak u veći i užurbaniji grad bio mu je šok, no – pozitivni šok.

Sviđa mi se dinamika, šanse i mogućnosti za provođenje slobodnog vremena i mogućnosti, od onih za posao do provođenja slobodnog vremena. Jedino što je život malo skup“, rekao nam je naš vodič.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Povedite voljenu osobu, prijatelje ili poslovne partnere u nezaboravnu vožnju i razgledavanje Zagreba. Čeka vas novo iskustvo i besplatna vožnja još samo u srijedu 27. rujna od 12 do 18 sati, kada završava ovogodišnja turistička sezona za “HEP – srijeda na struju”. Iskoristite priliku i uživajte u nezaboravnoj vožnji Zagrebom![/box]


Komentari