(VIDEO) Pjesmom protiv plača: Vukovarski reperi opjevali ratnu strahotu

FOTO: Screenshot

Uz arhivsku građu s interneta, spot je snimljen na autentičnim lokacijama tijekom listopada i studenog 2017.

I danas će opet diljem Hrvatske gorjeti tisuće lampiona u sjećanje na poraz ljudskosti. Danasće opet u mislima biti svi heroji, koji su nekoć stali u obranu svojih obitelji, svojih života, svojih domova i svoje domovine. Vukovaru u čast nastala je još jedna pjesma, i to reperska, u izvedbi “vukovarskog brata”, Mickela, pod naslovom “Naša srca za Vukovar tuku”.

“Ovu pjesmu i spot, snimili smo jer ne želimo da naša djeca zaborave. Vukovar nikad nije pobijeđen, ne može se pobjedom zvati kada tisuću srlja na jednoga.. To se zove sramota, jer je šaćica ljudi svo to vrijeme odolijevala ogromnoj sili.. Za naše potomke, ostaje priča o danima ponosa, časti i slave, ali i o danima kada se krvlju i znojem stvarala samostalnost naše države. Za nas, svi koji su prošli kalvariju Vukovara su heroji”, poručuje Mickel te dodaje:

“Sve suze isplakane nad ovom tragedijom ne mogu izbrisati svirepost počinjenih zločina nad zarobljenim i ranjenim, nad ženama i djecom, nad stracima pa na kraju i nad vojnicima koji su se samo branili. Rat je bezumlje, rat je pakao, ali ubiti Grad, bjesomučno i surovo orgijati nad zarobljenima je zločin koji zemaljski sud ne može dovoljno osuditi niti zemaljska pravda kazniti. Kroz ovaj spot, pokušali smo pokazati naše poštovanje, divljenje i tugu zbog jednog od najtužnijih događaja hrvatske povijesti, u kojoj, na žalost, tužnih i tragičnih događaja ne nedostaje.. Zbog toga, Naša srca za Vukovar tuku i tako će biti dok smo živi”, mišljenje je Mickela koji za spot zahvaljuje sudionicima:

Violeti Eti Grdić, Andrei Antolić, Željku Jovanoviću, istinskom heroju vukovarske ratne bolnice dr. Vladimiru Horvatiću, djeci pokojnog Hrvoja Džalte, Gabrijeli Džalto Varga, Krešimiru Džalti, Eriki Bainrauch i Luciji Vidaković Također, zahvaljujemo na pomoći dragim prijateljima: Mariu Maslovu te vukovarskom branitelju i heroju, umirovljenom satniku Hrvatske vojske, Damiru Plavšiću, na ustupljenom dijelu filma Zapisi iz srpskih logora.

Uz arhivsku građu s interneta, spot je snimljen na autentičnim lokacijama tijekom listopada i studenog 2017.


Komentari