UPOZNAJTE ETHNOTINE: Zbog ovih djevojaka svi ćete pohrliti na folklor (VIDEO)

Vjerodostojna inovacija koja uspješno nadograđuje zasade i vrednote zagrebačke škole folklora.

Šarmantne brze nožice dražesnih djevojaka – ovim bismo riječima opisali plesno vokalni ansambl Ethnotine iz Zagreba. Djevojke izvode jedinstvenu i originalnu scensku prezentaciju folklorne umjetnosti koju je osmislio Goran Knežević, priznati hrvatski folklorni koreograf, profesor, voditelj i publicist, koji nam je ispričao priču Ethnotina.

Goran je entuzijast i zaljubljenik koji se već 35 godina bavi folkloristikom kroz pedagoški i umjetnički rad s folklornim ansamblima, terenskim istraživanjem i zapisivanjem folklorne građe, publicistikom, organizacijom originalnih folklornih manifestacija, društvenim radom…

Autor je velikog broja knjiga o folklornoj građi, inicijator osnivanja Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja, te je jedan od osnivača i umjetnički voditelj KUD-a „Zagreb“, KUD-a „Croatia“ i FA „Entenin“.

Također, Goran je autor 36 folklornih koreografija za djecu i odrasle koje izvodi 31 folklorni ansambl u Hrvatskoj i dijaspori.

ethnotine5

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Ethnotine su promovirale jedna novi pristupu u obradi folklore građe koji je prihvatila, folklorna struka i znanost. Istovremeno u Hrvatskoj već postoji veliki interes za imitiranjem tog pristupa. Uspjela se postići nova estetika u području folklornog plesa, koreografije i kostimografije.“[/box]

Promocija i popularizacija hrvatskog folklora

S ansamblom je počeo raditi 2011. godine, točnije s djevojkama koje su i prije bile plesačice u ansamblu Ententin.

Istini za volju, dozlogrdile su mi stalne muke i poteškoće oko animiranja muških članova u folklorni izričaj i stalno sam razmišljam kako bi bilo najbolje raditi samo s djevojkama, jer je ipak njima više primjeren“, kazao nam je naš sugovornik.

Cilj Ethnotina je, kaže, promocija i popularizacija hrvatskog folklora kako u Hrvatskoj, tako i šire.

Dosadašnji formati i pristupi u scenskoj prezentaciji postali su, smatra Goran, na neki način već stereotipi koji nisu budili pažnju svekolike javnosti i gledateljstva.

“Autorskom inventivnošću nastojao sam oplemeniti tradicijske plesno – glazbene predloške, uskladiti ih s duhom vremena i senzibilitetom gledatelja te očuvati ljepotu, stil i sklad krajevne tradicije“, kazao je Goran.

ethnotine3

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Za divno čudo i na moje ugodno iznenađenje, inače vrlo rezervirana i konzervativna folklorna struka i znanost odmah su prepoznale i prihvatile ovaj novi i originalni koncept kao vrijedan i važan, te ustanovili da se radi o vjerodostojnoj inovaciji koja uspješno nadograđuje vrednote zagrebačke škole folklora.“[/box]

Značajan uspjeh i priznanja ansambla

Dosad su nastupali diljem Hrvatske; u Zadru, Zatonu, Ninu, Opatiji, Đurđevcu, Županji, Koprivnici, Križevcima, Krapini…

Snimili su povodom ulaska Hrvatske u Europskoj uniji Tri bećarca na francuskom, njemačkom i engleskom jeziku. Osvojili su na državnom takmičenju manjih vokalnih sastava u Zagrebu Srebrnu plaketu. Na Smotri zagrebačkog folklornih ansambala redovito su bili uvrštavani u završnu večer najboljih.

U samostalnim nastupima djevojke izvode tradicijske napjev prema izvornim predlošcima s ciljem točnog prenošenja melodijske linije, višeglasja, narječja i ugođaja.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Na repertoaru imaju oko 40 vokalnih napjeva iz cijele Hrvatske i to: slavonske i ličke bećarce, ojkavicu – netemperirano pjevanje, istarsko pjevanje u tijesnim intervalima, međimurske napjeve u pentatonskoj ljestvici i slično. Plesačice svoj program izvode u dizajnerski oblikovanim kostimima usklađenim sa scenskom i tradicijskom estetikom.[/box]

Budi i ti dio Ethnotina!

Treninzi se održavaju u Dječjem vrtiću Vrbik (Gagarinov put 10) utorkom i četvrtkom od 20 do 21 sati, a djevojkama vježbaju naš sugovornik Goran Knežević i njegova asistentica Đurđica Svaton.

Članice Ethnotina su djevojke od 16 do 23 godine i zasad djeluju u jednoj skupini.

Nažalost, imamo problema s brojem članica jer je podosta njih u vrlo kratkom vremenu zbog studentskih, radnih i životnih obaveza moralo odustati od daljnjeg rada. Nadam se da ćemo prebroditi ovu krizu i upisati nove članice, te nastaviti s dosadašnjim vrlo kvalitetnim nastupa“, kazao je voditelj.

Članicama Ethnotina nude kvalitetan rad, plesni napredak, uzbudljive i raznolike nastupe, no prije svega dobru zabavu i druženje, a sve uz pomoć kompetentnih voditelja.

Također, Goran je istaknuo da su uvjeti odlični, a dvorana za rad izvrsna, i još se nalazi u centru grada. Ono što smatra vrlo bitnim je to što je članstvo u ansamblu besplatno, a svakoj djevojci za nastup osiguravaju kostime.

Dobrodošle su, kaže Goran, djevojke u dobi od 16 do 20 godina visokog stasa, vitke linije i dobrog glasa. Više o prijavama pročitajte na poveznici.

ethnotine1


Komentari