Zagrebački sud kaznio RTL zbog scena pijanstva u Big Brotheru

FOTO: Screenshot / YouTube

Izrečena im je novčana kazna od 55 tisuća kuna

Televiziji RTL Hrvatska i njezinom direktoru Henningu Tewesu, uoči početka početka nove sezone Big Brothera, stigla je presuda Prekršajnog suda u Zagrebu kojom su kažnjeni zbog nekoliko scena pijanstva iz posljednje sezone tog reality showa koji je emitiran tijekom 2015. i 2016. godine.

Postupak je pokrenula Agencija za elektroničke medije. Sud je, nakon njezine prijave, ocijenio kako je RTL prekršio Zakon o elektroničkim medijima objavivši sadržaj koji bi “mogao poticati građane, posebno djecu i mlade na konzumaciju alkohola”, zbog čega im je izrečena novčana kazna od 55 tisuća kuna.

Po mišljenju agencije i suda, sporni su dijelovi emisije koji su objavljeni 6. i 8. rujna 2015. godine u poslijepodnevnim i večernjim satima, u kojima tadašnja stanarka Stefani Banić izlazi iz kreveta u kojem je bila sa sustanarom, Ervinom Mujakovićem. Budući da je bila vidno alkoholizirana, Mujaković joj je morao pripomoći, no nastavila je posrtati i ubrzo se vratila u krevet.

Dva dana kasnije, 8. rujna, Stefani se u ispovjedaonici prisjećala svog pijanstva. Kazala je tada da je zaspala pijana, a probudila se još pijanija zbog čega više ničega nije sjećala. Posljednje što je upamtila, kako je rekla, bilo je da je pila votku i pivu. Na kraju je priznala da se i inače, kada se napije, ničega ne sjeća. Nakon toga je uslijedio njezin razgovor s Mujakovićem u kojem komentiraju kako bi se i te večeri trebali napiti, no  da se moraju držati piva. Mujaković je pritom naglašavao kako se on uvijek pije, na što je Banić dodala da ona nakon pića lakše zaspi. Drugi stanari su je upozorili da je pretjerala s pićem, na što im je odgovorila da je to učinila namjerno.

‘Utjecaj na mentalni ili moralni razvoj mladih’

Analitičari iz Agencije za elektroničke medije iz ovih su scena zaključili kako se u RTL-ovoj emisiji poticalo mlade na uporabu alkohola te da su iste, s obzirom na sadržaj i termin emitiranja, mogle “utjecati na njihov mentalni ili moralni razvoj”. RTL Televizija na sudu je tvrdila kako je učinjeno sve da se poštuju odredbe Zakona o elektroničkim medijima te da je uoči emitiranja bilo izdano zvučno upozorenje da se radi o sadržaju neprimjerenom za osobe mlađe od 12 godina.

“Ta poruka upozorava i roditelje da su dužni osigurati da djeca mlađa od 12 godina ne gledaju taj sadržaj”, objasnili su, dodajući da se konzumiranje alkohola “može vidjeti u raznim drugim programskim sadržajima, pa ne može samo po sebi narušavati razvoj mladih”, ukazujući sudu kako se na televizijama često prikazuju reklame koje promiču konzumaciju alkohola, posebno pive.

“U emisijama Big Brothera ostali stanari su jasno osudili Stefanino ponašanje, dakle očito je da takvo ponašanje nismo promovirali”, naglasili su s RTL Televizije.

No, Prekršajni sud u Zagrebu ocijenio je kako televizija u toj konkretnoj emisiji nije učinila dovoljno, iako je u nastavku Big Brothera počela rigoroznije kontrolirati njegov sadržaj. Zbog toga je, kako je potvrdio predstavnik Agencije za elektroničke medije na sudu, bilo i manje pritužbi građana.

“Okrivljenici nisu osigurali da djeca u prijenosu ne čuju i vide program koji bi ih mogao potaknuti na uporabu alkohola”, zaključuje se u presudi na koju se RTL Hrvatska još ima pravo žaliti Visokom prekršajnom sudu.


Komentari