Prosvjed platforme ‘Zagreb je naš!’: ‘Stanovnici trpe smrad u Novom Zagrebu koji nije riješen već 16 godina!’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Održan prosvjed protiv spalionice.

Danas je politička platforma “Zagreb je naš!” održala javnu akciju kojom je ukazala da Gradska skupština u posljednje četiri godine nije učinila ništa da riješi problem smrada koji dolazi s odlagališta otpada Jakuševec i ozbiljno ugrožava kvalitetu života građana Zagreba, ali i ponudila kratkoročna i dugoročna rješenja za rješavanje pitanje odlaganja otpada u Gradu Zagrebu.

Tom prigodom članovi Platforme pokušali su gradskim zastupnicima uručiti velike kvačice za nos napravljene od stiropora, no u tome su ih spriječili zaštitari koji su stajali ispred ulaznih vrata.

“Ne znam zašto je problem da uđemo u Skupštinu i pokažemo zastupnicima što mislimo o njihovom radu u posljednje 4 godine. 100 000 građana Novog Zagreba trpi smrad Jakuševca kad god je južina, a oni po tom pitanju u četiri godine nisu napravili baš ništa”, poručio je Teodor Celakoski.

Nakon akcije izjave za medije dali su Teodor Celakoski i Tomislav Tomašević.

“Mi, stanovnici Novog Zagreba, trpimo nevjerojatan smrad s Jakuševca, u Dugavama, Travnom, Zapruđu, Jakuševcu, Utrinama… Između 50 i 100 tisuća ljudi redovito trpi smrad u Novom Zagrebu. Taj smrad ulazi u naše stanove, u našu odjeću i pitanje je dokad to možemo trpiti. Kvaliteta života stanovnika Novog Zagreba drastično je ugrožena jalovošću ovakve vlasti. U 16 godina zagrebačka gradska skupština i gradska uprava nisu bili u stanju riješiti pitanje smrada u Novom Zagrebu. Ova vlast se preslaguje već 16 godina, isti akteri se preslaguju u različitim formatima i kombinacijama da bi eksploatirali gradske resurse. I smrde, smrde li ga smrde!” rekao je Celakoski.

“Grad Zagreb se ponaša poput pijanog milijardera i godišnje baca 150 milijuna kuna vrijednih sirovina na odlagalište Jakuševec, a u isto vrijeme stvara ekološku bombu koja smrdi građanima Novog Zagreba. Ova vlast ponaša se prema građanima Novog Zagreba kao prema građanima drugog reda. Da je kojim slučajem odlagalište smeća u podsljemenskoj zoni, uvjeren sam da bi gradska vlast za nekoliko mjeseci rješila ovaj problem. Međutim, pošto je to daleko od očiju i daleko od nosa gradskim zastupnicima, već 16 godina pitanje odlagališta Jakuševec nije riješeno.” izjavio je Tomašević.

Tomašević je također poručio da Platforma ima i kratkoročno rješenje kojim se može ukloniti problem smrada i odmah olakšati život građanima Novog Zagreba, ali i dugoročno rješenje za problem odlaganja otpada: “Kada uđemo u institucije gradske vlasti, odgovorno tvrdimo da ćemo u nekoliko mjeseci i s jako malo novca riješiti veliku većinu smrada koje dolazi s odlagališta Jakuševec jer ćemo natkriti kompostane koje su najveći izvor smrada s Jakuševca. Zatvorit ćemo Jakuševec i uspostaviti sustav odvojenog prikupljanja otpada na kućnom pragu te promijeniti sustav naplate odvoza otpada koji se sada naplaćuje građanima po paušalu bez obzira na to koliku količinu otpada proizvedu.”

 


Komentari