Pada Todorić, pada i Konzum? Evo što podvaljuju kupcima!

commons.wikimedia.org

Lošu situaciju, po svemu sudeći, prezentira i hrana na njihovim policama.

U sjeni uhićenja zbog afere Agrokor prolazi stanje u njegovoj prodajnoj mreži Konzum. Naime, javnosti je poznato da se Konzum nalazi u teškoj situaciju, što su pokazala i revidirana izvješća za 2015. i 2016. godinu.

Lošu situaciju, po svemu sudeći, prezentira i hrana na njihovim policama. Kupci se sve češće žale na pokvarenu, pljesnivu hranu na njihovim policama, kao i hranu kojoj je istekao rok trajanja.

Je li u pitanju loše poslovanje zbog kojeg su primorani prodavati hranu pod istekom roka ili pak, nečija nepažnja, nije poznato, no najnoviji slučaj iz jedne od njihovih poslovnica dovoljan je razlog da se zapitamo što radi inspekcija te kako je moguće da se na ovakav način ugrožava zdravlje kupaca.

Riječ je o kašicama i sokovima za najmlađe kojima je cijena snižena zbog isteka roka trajanja, a prema riječima sugrađanke Andree – većini asortimana na sniženju rok je istekao prije 2 mjeseca.

Facebook/Andrea Duspara
Facebook/Andrea Duspara

“Poštovani, danas sam bila u Vašoj poslovnici s namjerom da kupim kašice i sokove za svoju kćerkicu. Međutim,ono što me jako iznenadilo, čak i razočaralo, kao majku i kao kupca, je to da je većina navedenih proizvoda bila snižena pred istek roka, ali da stvar bude gora, ista nisu bila pred istekom već je istima rok ISTEKAO i to prije gotovo dva mjeseca. Prisiljena sam Vam pisati kako se navedeno ne bi ponovilo jer ipak se radi o djeci te kako nebi došlo do štete velikih razmjera”, upozorila je Andrea na Facebook stranici Konzuma.

“Draga Andrea, ispričavamo se na neugodnosti. Ljubazno vas molimo da dođete u prodavaonicu kako bismo napravili reklamaciju, osobno se ispričali i u što kraćem roku pokušali vratiti vaše povjerenje. Hvala na razumijevanju, lijepi pozdrav”, isprika je od strane Konzuma.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Rok valjanosti, odnosno rok upotrebe je minimalni rok trajanja hrane. To je datum do kojeg hrana zadržava karakteristična svojstva kod pravilnog čuvanja, stoji u 29. članku Pravilnika o općem deklariranju ili označavanju hrane koji navodi da se minimalni rok označava riječima “najbolje upotrijebiti do”, kada datum uključuje konkretan dan ili “najbolje upotrijebiti do kraja” u ostalim slučajevima.

Rok trajanja mora biti naznačen, a proizvode kojima je istekao rok zabranjeno je prodavati.

Zakon o hrani navodi da se hranom štetnom za zdravlje ljudi smatra hrana koja je zdravstveno neispravna jer joj je istekao rok trajanja. Rok trajanja je ujedno vrijeme u kojemu proizvođač garantira ispravnost, a nakon njegova isteka roba se mora povući s polica. Po svemu sudeći, sanitarna ispekcija trebala bi imati pune ruke posla u gore opisanom slučaju.[/box]


Komentari