(FOTO) Velika neman u Savi: Prije šest godina som joj je pojeo psa, a sada za to ima i dokaze

FOTO: Facebook

Riječni predatori u zagrebačkoj Savi.

U zagrebačkoj Savi pliva som koji je dugačak barem dva metra i teži više od stotinu kilograma. Kako piše 100posto, Zagrepčanka B.V. je uvjerena da se radi o somu koji joj je prije šest godina napao i pojeo psa, francuskog buldoga.

Naime, 2011. godine njezin je bivši suprug, upravo u predjesensko vrijeme, šetao njihovu buldogicu, no prilikom trčkaranja uz plićak kod “Hendrixovog” mosta nešto ju je snažno povuklo u vodu. Vlasnik je odmah skočio za njom, ali joj nije bilo ni traga ni glasa.

Kada je svojoj supruzi ispričao što se dogodilo, zaključili su da je riječ o velikom somu budući da se radi o riječnim predatorima koji često napadaju manje životinje, od ptica do štakora.

Zagrepčanka je godinama upozoravala svoje sugrađane na veliku neman, no većina joj nije vjerovala. Sada je uspjela fotografirati ogromnog soma kako bi dokazala svoje tvrdnje.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Kako je kazala Zagrepčanka za 100posto, u rujnu su somovi posebno aktivni jer se pojačano hrane prije dolaska hladnijih dana, stoga ih se često može vidjeti uz obalu. Fotografije je objavila na Facebooku, nakon čega joj se javio ribolovac iz Srbije koji tvrdi da bi se moglo raditi o somu teškom i do 150 kilograma.

S vlasnicima pasa podijelila je fotografije, a oni koji joj vjeruju izbjegavaju zadržavanje uz obale Save s manjim psima.

Teži od 100 kilograma?

Ribolovni stručnjak Daniel Vignjević, piše 100posto, kaže kako je, sudeći po fotografiji, zbilja riječ o velikom primjerku.

“Iako je to teško procijeniti samo na temelju fotografije, sigurno se radi o jako velikom somu, duljine barem dva metra, a vjerojatno i više. Težina bi mu mogla premašivati stotinu kilograma”, kazao je Vignjević.

Stručnjak je otkrio da nije nemoguće da ovako velika riba u dubine povuče manje ljubimce, poput francuske buldogice. Dodao je kako je veće primjerke poput ovoga viđao uglavnom na Savi u blizini Toplane, ali, ističe, nije rijetkost ni da dođu u pliće vode i približe se obali u potrazi za hranom.

Objasnio je da su somovi na vrhu prehrambenog lanca i da doista nisu izbirljivi kada je hrana u pitanju, stoga napadaju sve što im se nađe u blizini, pa su tako njihove žrtve manje životinje od golubova, patki do štakora.

Što se same buldogice tiče, riječ je relativno malenom psu pa nije isključeno da ju je som odvukao u rijeku.


Komentari