(FOTO) Omiljene i legendarne zagrebačke ‘rupe’ u kojima smo se najbolje proveli

FOTO: Ivan Klindić

Mjesta nezaboravnih izlazaka i najboljih provoda, u koje obični građanin ne bi nikad kročio

Zagrebačka klupska scena doživjela je u zadnje dvije godine pravu renesansu, a mjesto za sebe možete naći gotovo pa na svakom uglu, bilo da ste “trendseter”, “hipster”, alternativac ili ljubitelj žestokog ritma. Neovisno o tome volite li rock, techno, elektroničku glazbu ili pak cajke, u Zagrebu ima sadržaja za svakog, neovisno o ukusu ili godinama.

Bezbroj je klubova u kojima se ugodno možete smjestiti, do kasnih sati uživati u glazbi dok se opijate, stvarate nova prijateljstva ili skupljate hrabrost da biste prišli simpatiji s drugog kraja prostorije.

Iako većina bira ugodne i, recimo to tako, pristojnije prostore na dobrom glasu, u Zagrebu ćete naići na mjesta koja će obični građanin nazvati pravom “rupom u koju nikad ne bi kročio”. No, ta mjesta nisu tipične rupe već omiljena odredišta zaljubljenika u alternativnu i elektroničku glazbu.

Dok ćete neke klubove naći poluprazne, ova mjesta “ne spavaju” i uvijek su prepuna. Mnogi će se nad njima na prvu “zgroziti”, no ako ne na prvi, bit će to ljubav na drugi pogled jer su ova odredišta posljednja luka zagrebačkih odmetnika.

Naravno, postoje i uvijek nam drage “fensi” rupe u svijetu alternativaca i “odmetnika”, od Krivog puta, Močvare, Alcatraza pa sve do Mastersa, no ovaj put odlučili smo složiti drugačiji popis tzv. “rupa” u kojima smo se najbolje proveli, a većina njih “rastura” i danas.

Sidro i Brazil

Smješteni su pored Save kod željezničkog mosta poznatog po jednom od najlegendarnijih, antologijskih zagrebačkih grafita, “Hendrix”. Nerijetko su sljedeće i posljednje odredište poslije izlaska u Močvaru kada većina klubova zatvara svoja vrata i gasi svjetla.

Brazil i Sidro dva su ponovno otvorena svojevrsna spektakla pored Save. Ovdje zabava počinje i nikada ne završava. Nikako ne propustite i ni u kojem slučaju ne zaobiđite, osvjetljenu nasukanu brodicu pored Save.

Kultna mjesta za izlazak brojnih generacija vratila su svoj nekadašnji sjaj. Bila su i ostala poznata kao mjesta zabave gdje su zaiskrile mnoge ljubavi, gdje su se sklapala prijateljstva, razmjenjivali doživljaji i gdje se tulumarilo do zore kao da sutra ne postoji.

Danas sa istim duhom i osvježenim interijerom nastavljaju dalje tamo gdje su stali – alternativnim putem do vaših alternativnih muzičkih ukusa sa pregršt sadržaja.

Atarije generacije Zagrepčana sjećaju se još uvijek i kultnog Papillona, mjesta gdje je rođena stand-up komedija u Zagrebu. Iako tugujemo dok se zatvore i kada visok vodostoja Save zabrani odlazak u najdraža odredišta u cik zore, odavde nosimo najljepša sjećanja.

>>> Gdje odlaze zagrebački odmetnici kada se vrata svih klubova zatvore

AKC Medika (Pierottijeva 11)

Kultna AKC Medika već je godinama okupljalište zagrebačkih alternativaca, pripadnika/ca subkulturne i nezavisne scene, umjetnika/ca i aktivista/ca.

Od koncerata, različitih izložbi do nezaboravnih izlasaka, Medika je duboko utkana u sjećanja zagrebačke mladeži, prošla, sadašnja, a zasigurno i buduća.

Osim elektronske glazbe, ima mjesta i za žestoke rock zvukove. Teško je Mediku opisati u nekoliko rečenica, o njoj bi se mogao napisati roman, a upravo zato vi stvorite vlastite uspomene i najljepša sjećanja upravo unutar prostora omiljene zagrebačke “rupe” s nevjerojatnom povijesti, pričom i ciljem.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Brvnara (Tratinska 2)

Preko puta Ciboninog tornja otvoren je prostor udruge Brvnara, mjesto gdje je dobrodošao svatko tko želi izraziti svoju kreativnost, kao i oni koji istoj žele prisustvovati i uživati. Kao što i samo ime govori, riječ je o brvnari koja odiše opuštenom i intimnom atmosferu u drvenom prostoru.

Tijekom toplijih dana možete se zapiti i vani, a unutra uživate u koncertu, stand up nastupima, različitim plesnjacima, karaokama, predstavama, večerima filozofije i poezije… važno je da izrazite ono što skrivate potisnuto u sebi.

Savršeno mjesto za zagrebačke kreativce koji traže svoje mjesto pod suncem, ali i za one koji žele dašak novog unutar alternativne scene, umjetnosti, glazbe i poezije.

Iako je riječ o novijem prostoru, vjerujemo da će i ovo mjesto ostati zapisano u povijesti kao jedna od omiljenih zagrebačkih “rupa”.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Paromlin

Zagrebački Paromlin jedan je od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture, a s godinama je postao i jedno od legendarnih odredišta zagrebačke mladeži zbog brojnih klubova koji su se ovdje “nastanili” i s godinama mijenjali.

Ovdje se nekad nalazio kultni klub Sirup, mjesto svojevrsnog vala elektroničke glazbe. Muzika je “treštala” do kasnih jutarnjih sati, a prostor je uvijek bio pun mlađe i starije ekipe željne kvalitetne glazbe, dobre zabave i stvaranja nezaboravnih uspomena. No, tako je, srećom, i danas.

Ako ne možete naći mjesto za “ubiti oko” nakon nekoliko sati plesanja, ispred ulaza se nalazi prava mala “dnevna soba” s kaučem i foteljama. Mrak, dobar zvuk i mjesto za ples i uživanje… nije bilo prostora za tzv. “kljucanje”. Ovdje je Fonetika često dovodila velika imena elektroničke glazbe.

Što se same dekoracije tiče, inspiracija je došla iz kultnih berlinskih klubova Bergheim i Tresor.

Od prošle godine Sirup više nije u Paromlinskoj, no tada je počelo vrijeme kluba Gjuro 2, iako je i to trajalo tek nekoliko mjeseci. Sada je na tom mjestu smješten udruga Soundfactory, koja organizira događaje i partyje za ljubitelje elektroničke glazbe.

Također, prije šest godina otvoreno je “neformalno mjesto”, točnije kućica na samom rubu grada simobličnog naziva – Das Haus – koja je ljude najviše privukla upravo zbog osjećaja kućne atmosfere. Ugostili su i ugošćuju velika imena elektroničke glazbe, a zagrebačkoj sceni ponudili su nešto novo i drugačije, stoga su najizdržljiviji partijaneri ovdje nerijetko dočekali popodnevno sunce.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

‘Klošarska’ ekipa sa zagrebačkih klupica

Iako smo se bazirali na klubovima, ne smijemo zaboraviti sam početak izlazaka.

U Zagrebu kafići i klubovi svakodnevno vrve ljudima, iz njih dopire glasna glazba, buka i zvuk nečijeg smijeha. Međutim, alternativna strana Zagreba nije odrasla na stolicama već – na klupicama. Parkovi su bili naš drugi dom u bilo koje doba dana i noći, a najdraža su nam bila rana jutra kada bi drugi odlazili na posao, a bismo se tek vraćali kući.

Nerijetko smo bili i protjerani ili bismo završili na policiji ili u njihovu zapisniku, ali i te priče nose svojevrsni šarm. Bili smo ona “zločesta” djeca koje se treba kloniti, uvijek na loš(ij)em glasu.

Vikendima su zagrebački parkovi bili puni alternativaca koji bi sa sobom donijeli litre Žuje, “Lowića”, ali i neizostavnog jeftinog vina iz najbližeg dućana, od Vranca do Ribara, čiji bismo okus pokušali spasiti Sky Colom. Pušili bismo najjeftinije cigarete, još smo bili djeca koja su živjela glazbu i takav način života, držali smo pivu u ruci, sjedili na klupicama ispisanim našim imenima i puštali punk.

Marte, starke, kožne traper jakne, crne traperice, razbarušena kosa, skinsi, glasna glazba, ziherice, bedževi, obrijane glave… Ne bismo ni izlazili van jer smo klupice u parkovima nazivali izlaskom. U tim smo se trenucima osjećali najviše živima.

Bili smo ekipa s klupice. Opatovina, Ribnjak, Martinovka, Zrinjevac, Tomislavac samo su jedna od njih.

>>> ‘Zagrebačka klošarija’: Ovi parkovi za cuganje obilježili su našu mladost


Komentari