Dalmatinka raspalila po Zagrebu: Ljeto u gradu je jadno, a proljeće smrdi

FOTO: Croatia.hr / Wikimedia

Što to Zagreb ima, a Jadran nema?

Zagreb je tijekom godina postao multikulturalni grad pa viđamo ovdje pripadnike različitih nacionalnosti, ali i ljude iz različitih hrvatskih krajeva, kod Zagoraca, Slavonaca pa sve do Istrijana, Ličana i Dalmatinaca, koji su došli zbog faksa, posla ili pak ljubavi koja se rodila u Zagrebu i ovdje se odlučila usidriti.

Dolaskom ljeta grad se redovito isprazni i mnogi uživaju u kolektivnom godišnjem, tapkajući nogama u plićaku Jadranskog mora. Jedni od onih koji ostaju u Zagrebu su poneki Dalmatinci, ponajviše studenti, koji su dolaskom u Zagreb more i plaže zamijenili vrućim gradskim asfaltom. Iz tog nas je razloga zanimalo zašto ostaju u Zagrebu upravo onda kada bi svi “dušu dali” da mogu otići doma i osvježiti se u moru. Što to Zagreb ima, a Jadran nema?

‘Već mi nedostaje Zagreb’

Razgovarali smo s Dalmatinkom Anom koja je neki dan otišla nazad u rodni Zadar, a već je drugi dan bila pomalo ljuta i živčana, što je potvrdilo da joj je puno bolje – u Zagrebu, koji joj već, kaže, nedostaje.

“U Zagrebu je bolje; bolja je ekipa, vibra, ponuda kafića i događaja. Totalno drugačije od prenatrpanog Zadra s milijun turista i kafića koji su povećali cijenu za milijun posto, pa su tako cijene u Zagrebu prihvatljivije. U Zadru ne možemo ni na plaži naći mjesto, gužve su nesnosne”, kazala je Ana i ustvrdila da u rodnom gradu ne može naći mir za sebe, dok u Zagrebu može naći i mir i dobru zabavu.

Sličnog mišljenja je i Mirela, Zadranka koja kaže da Zagreb studentima nudi bolje uvjete za sezonske poslove jer, kako tvrdi Mirela, na moru bi dobila degradirajuću plaću za 18 sati rada.

‘Kada Dalmoši i odu doma, ostaju vjerni Zagrebu’

Zagreb ima svoje ljetne čari, počevši od ljetnog kina na otvorenom koje je organizirano na Tuškancu, ispunjene večeri s pogodnim cijenama i raznolika zabava. U Dalmaciji vas čekaju kokteli za 10 eura i ponuda koja je razočaravajuća. U Zadru ne postoji nijedan klub gdje možete otići slušati nešto “alternativnije”, već imate cajke ili bubalice”, kaže Mirela.

Ova Zadranka kao prednosti zagrebačkog ljeta istaknula je brojne aktivnosti, a sve uz odlično društvo. Čak i ako “njezini Dalmoši” odu doma, naša sugovornica kaže da – ostaju vjerni Zagrebu.

Mirela voli večernje šetnje kroz ulice koje ljeti nisu pune ljudi i turista, što je, kako je već i Ana ranije spomenula, slučaj u Dalmaciji. Uz to, dodaje Mirela, Zagreb nudi bezbroj skrivenih mjesta koje u miru možeš otkriti upravo ljeti. Osim što otkriva tajne Zagreba, otkriva i nove ljude za koje kaže da nikad nisu isti.

“U Zagrebu uvijek upoznaš neke nove, zanimljive, šarolike ljude”, zaključila je Mirela, kojoj miris i osjećaj mora nedostaju jedino kada treba osvježenje.

‘Zagreb ljeti nema prednosti’

Međutim, ima, naravno, i onih Dalmatinaca kojima Zagreb svakako nije najdraže ljetno odredište, unatoč gore navedenim razlozima koji idu u prednost Zagrebu. Naime, naša sugovornica Lana raduje se ljetu upravo zbog odlaska iz Zagreba u Šibenik.

“Nema teoretske šanse da ostanem u Zagrebu, eventualno bi me neki superkul posao mogao zadržati. Ljeto u Zagrebu je jadno jer se topiš, a nema mora. Proljeće u Zagrebu je jadno jer se topiš, a nema mora. I smrdi. Zagreb ljeti nema prednosti. Najčešće ostaju oni koji moraju i koji sada praktički žive tu”, kazala je Lana.

Ne voli kada Kinezi ispune grad i razgledavaju ga u podne, no voli to što je grad pun navečer, što vidi kao jedinu pozitivnu stvar što se tiče Zagreba ljeti.

Izgleda da Dalmatinca more i plaže ne nedostaju onoliko koliko pretpostavljamo, te da je Zagreb postao pravi drugi dom u koji ne samo da se rado vraćaju, već rado i ostaju.


Komentari