Zagreb
+C

CRNILO, SEKS I SKANDALI UVIJEK PROLAZE: Analizirali smo o čemu se najviše piše na hrvatskim portalima

Foto: flickr.com

Posjetitelji hrvatskih portala sve su glasniji u izražavanju nezadovoljstva temama koje se na njima najčešće obrađuju.

Naime, skandali, seks i šokantni naslovi mogu se uočiti posvuda, u pravilu bez obzira na profil i veličinu pojedinih internetskih portala.

Sveprisutnost seksi tema, skandala i žutila

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Za vas smo stoga odlučili provesti analizu jutarnjih sadržaja na četiri veća hrvatska portala. Cilj analize jest ustanoviti koliko se doista senzacionalističkih i populističkih vijesti baca pred čitatelje, a i ponuditi jedno od mogućih objašnjenja zašto taj trend u novinarstvu uzima sve više maha.

U našoj analizi ciljano smo izabrali neke od najposjećenijih hrvatskih portala, od kojih većinu prati reputacija stručnosti i profesionalnosti. Drugim riječima, analizirali smo sadržaj portala za koje bi se očekivalo da čitateljima serviraju ozbiljnije sadržaje, a ne portale koji se isključivo bave “žutim tiskom”.

Obuhvatili smo jutarnji udarni sadržaj na četiri velika hrvatska portala. Pod udarnim sadržajem ovdje podrazumijevamo vijesti na istaknutim mjestima na web stranici. Pritom smo njihove vijesti prema tematici raspodijelili u četiri skupine senzacionalističkih i populističkih naslova: “žutilo”, “seks”, “šokantne vijesti” te “afere i skandali”.

Pod kategorijom “žutilo” obuhvatili smo trivijalne i populistčke vijesti o životima bogatih i slavnih, kao i razne druge trivijalne vijesti. Naziv kategorije “seks” govori sam za sebe, no treba pripomenuti da smo u nju svrstali vijesti koje i implicitno i eksplicitno forsiraju “seksi” tematiku, s ciljem primamljivanja čitateljskih klikova. “Šokantne vijesti” obuhvaćaju senzacionalističke saržaje koji na prvu loptu pokušavaju uplašiti, protresti i uznemiriti čitatelja. U kategoriji “afere i skandali” pobrojali smo vijesti koje se bave ekscesima u krugovima društvene elite.

Statistički rezultati analize

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Prvi portal čije smo vijesti analizirali ima 16 glavnih pozicija za udarne vijesti. Od tih 16 vijesti, 3 vijesti mogu se svrstati u kategoriju “žutila”, 2 u kategoriju “seks”, 2 u kategoriju “šokantne vijesti” i 2 u kategoriju “afere i skandali. Naslovi pobrojanih tema bave se vulgarnim izjavama celebrityja, seksualnim životom poznatog holivudskog glumca, internetskim fotografijama žena s naglašenim oblinama, životnom krizom bivših celebrityja, šokantnim ubojstvom, jednim popularnim voditeljem, zloglasnom sektom i “šokantnim” otkrićem jezivog morskog čudovišta. Od 16 analiziranih vijesti, pronašli smo čak 9 vijesti senzacionalističke ili populističke tematike.

Na drugom portalu analizirali smo 12 vijesti na udarnim pozicijama, te među njima identificirali 1 vijest koja spada u kategoriju “seks”, 2 vijesti za kategoriju “šokantno”, te 7 vijesti iz kategorije “afera i skandala”. Neke od serviranih vijesti bavile su se seksualnim navikama Hrvata, šokantnim ubojstvom, teškom prometnom nesrećom te aferama s područja nacionalne i internacionalne politike. Od 12 analiziranih vijesti, pronašli smo 7 vijesti senzacionalističke ili populističke tematike.

Na trećem portalu analizirali smo vijesti na 18 udarnih pozicija, te pronašli 2 vijesti iz kategorije “žutilo”, 2 iz kategorije “seks”, i 4 iz kategorije “afere i skandali”. Neke od analiziranih vijesti bavile su se optimalnom količinom seksualnih odnosa, preljubom, političkim kumstvima, seksualnim skandalom i aferom hrvatskog političara. od 18 analiziranih vijesti, pronašli smo 8 vijesti senzacionalističke ili populističke tematike.

Na četvrtom portalu analizirali smo vijesti na 13 udarnih pozicija, od kojih 4 spadaju u kategoriju “žutilo”, i još 4 u kategoriju “afere i skandali. Neke od obuhvaćenih tema bavile su se modnim trendovima, egzotičnim ljepoticama, slavnim parovima, ispoviješću preljubnice i ekscesom poznatog nogometaša. Od 13 analiziranih vijesti, pronašli smo 8 vijesti senzacionalističke ili populističke tematike.

Zaključak analize

Foto: www.flickr.com
Foto: www.flickr.com
Od ukupno 59 analiziranih vijesti, pronašli smo čak 32 vijesti koje se temelje na seksu, šokovima, žutilu, skandalima i senzacionalizmu, što iznosi više od polovice vijesti na udarnim pozicijama analiziranih portala.

Potrebno je shvatiti zašto moderno internetsko novinarstvo ide u ovom smjeru. Naime, za tu je vrstu medija najvažnija povratna reakcija čitateljstva, bila ona pozitivna ili negativna. Internetski portali financiraju se objavom reklamnih sadržaja, a o posjećenosti portala i čitanosti članaka ovisi relevantnost pojedinih portala za marketinške agencije.

Čitatelji su ti koji žele takav sadržaj

Drugim riječima, da se sporni trivijalni, seksualizirani i senzacionalistički članci izvrsno ne posjećuju, ne bi ih se u tolikoj mjeri ni objavljivalo jer bi to značilo financijski krah za portale. Time dolazimo do zanimljive kontradiktornosti – iako javnost sve glasnije poručuje da više ne može smisliti takve sadržaje na internetu, statistike i obična marketinška računica govore kako su oni, naprotiv, izvrsno posjećivani. I da – u to se ubraja i svaki bijesni komentar, svaki lajk, i svaki klik na određeni link.

Zaključak ove analize mogao bi biti da je sva moć za stvaranje promjene u serviranju medijskih sadržaja u rukama publike. U trenutku kad publika odluči prestati pratiti sporne sadržaje, oni će ispariti brzinom jutarnje magle.

Novinarstvo, kao i sve ostalo u današnje vrijeme, slijedi jednostavan ali neumoljiv zakon tržišne potražnje. Da ni mi nismo uvijek bezgrešni što se tiče ovih pitanja možete vidjeti na sljedećim izdvojenim linkovima :)

>> (FOTO) Novi imidž: Potez Lidije Bačić koji bi mogao šokirati njezine fanove

>> (VIDEO & FOTO) Nives Celzijus na glavu je navukla vražje roščiće i obratila se fanovima. Provjerite što je imala za reći.

>> SEKS SKANDALI, DROGA I PEDOFILIJA: Mirela Holy najavila knjigu koja će zaprepastiti mnoge

Komentari

Provjerite

FOTO: Ivan Klindić

Top 5 lokacija u Zagrebu gdje se dobro zabaviti s društvom

Prava zabava s vašim najdražima Komentari